Dačić završio posetu Centralnoj Aziji: Značajno da razvijemo saradnju, zapostavili smo taj region 1foto: MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Dušanbeu sa najvišim zvaničnicima Tadžikistana poslednjeg dana posete zemljama Centralne Azije.

Dačić je posetu zemljama Centralne Azije okarakterisao kao istorijsku jer je to prva zvanična poseta nekog šefa srpske diplomatije tom regionu koji je Srbija, prema njegovim rečima, „zapostavila“.

„Poseta Tadžikistanu je bila od izuzetnog značaja, imajući u vidu, kako sam rekao i tokom posete Uzbekistanu i Kirgistanu, da je Srbija zapostavila region Centralne Azije, koji je veoma važan, gde se nalazi pet nama izuzetno prijateljskih i tradicionalno bliskih zemalja, koje su na našoj strani kad je u pitanju očuvanje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta“, rekao je šef srpske diplomatije.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Dačić se danas u Dušanbeu sastao sa predsednikom Tadžikistana Emomalijem Rahmanom, ministrom inostranih poslova Sirodžidinom Muhridinom i potpredsednikom Parlamenta Vatanzodom Mahmandalijem.

„Naročito je značajno da negujemo odnose sa našim prijateljima sa kojima nemamo razvijenu saradnju i da tu saradnju razvijamo. Ojačali smo našu spoljnopolitičku poziciju kad je reč o Kosovu, nijedna od tih zemalja neće priznati Kosovo i ostaće i dalje podrška principijelnim stavovima Republike Srbije“, dodao je on.

Tadžikistan je, kako je Dačić naveo, izrazio spremnost da razvija odnose sa Srbijom.

„Dogovoreno je da se napravi mešoviti komitet za saradnju, da se naprave biznis forumi i da se priprema polako poseta predsednika Tadžikistana Srbiji i poseta predsednika Aleksandra Vučića Tadžikistanu“, rekao je šef srpske diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari