Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić najverovatnije neće imati protivkandidata u trci za predsedničku fotelju na predstojećem Kongresu SPS, koji je zakazan za kraj godine. Dačić, kako sam kaže, ohrabruje stranačke kolege da se kandiduju za predsednika, ukoliko imaju drugačiji program i politiku od onih za koje se on zalaže. Međutim, stav većine funkcionera SPS je da ne bi bilo politički najpametnije da još neko uđe u trku za predsednika „kada je pobednik unapred poznat“ i ubeđeni su da će Ivica Dačić aklamacijom ponovo biti izabran.

Stranačka izborna trka zvanično kreće u septembru, do kada će biti pripremljena i kongresna dokumenta. Nepodeljeno mišljenje u SPS je da će se glavna borba voditi za mesto zamenika predsednika, dakle, za položaj drugi po važnosti posle Dačićevog.

Sagovornici Danasa iz SPS kažu da Branko Ružić, aktuelni predsednik Izvršnog odbora, ima veliku podršku u članstvu i da bi po toj logici trebalo da zameni Žarka Obradovića na mestu zamenika lidera. Obradović ističe da će partija i članstvo dati svoj sud, a Ružić na pitanje Danasa ima li ambicije da se kandiduje za drugog čoveka SPS odgovara da je to „pitanje za Ivicu Dačića, jer on bira zamenika iz reda izabranih potpredsednika“. Ružić očekuje da u sklopu predstojećih priprema za Kongres bude odlučeno da delegati potpredsednike stranke biraju tajnim glasanjem.

Branko Ružić je, takođe, pobornik uvođenja neposrednih izbora za najviše funkcionere stranke, iako, kako priznaje, to u ovom trenutku nije realno, ali bi moglo da bude primenjeno u narednom izbornom ciklusu u stranci. Prema njegovim rečima, takav način izbora najviših funkcionera „bio bi veliki demokratski iskorak u političkom životu Srbije“. Na pitanje da li je on opozicija unutar SPS, sagovornik Danasa kaže da su opozicija socijalistima upravo oni koji plasiraju takve teze, a da je on lično „uvek bio timski igrač i nikada nije išao protiv odluke koju je stranka donela“, tvrdeći da u SPS nema nesloge.

I aktuelna potpredsednica Slavica Đukić Dejanović napominje za Danas da u SPS ne postoji nejedinstvo oko najbitnijih tema, kao i da nema podele u vezi sa pozicijom lidera Ivice Dačića. „Da li oko nekih detalja ima različitih varijacija u mišljenjima, toga sigurno ima, ali Kongres i članstvo će pokazati koje varijacije imaju podršku“, kaže Dejanovićeva.

Prema medijskim spekulacijama, među novim potpredsednicima SPS, nakon decembarskog Kongresa, neće biti dosadašnjih – Milutina Mrkonjića i Dušana Bajatovića, a na jedno od njihovih mesta bi navodno trebalo da dođe Aleksandar Antić, aktuelni šef beogradskih socijalista i ministar energetike. Mogući kandidati su i poslanici mlađe generacije Dejan Radenković i Đorđe Milićević. Mesto potpredsednice SPS Dijane Vukomanović, uprkos neskrivenoj netrpeljivosti pojedinih partijskih kolega, ne dovodi se u pitanje. Kandidaturu za potpredsedničku funkciju, ukoliko dobiju podršku baze, najavili su ovih dana i Vladimir Zagrađanin i Novica Tončev. Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine Beograda, prema tvrdnji upućenih u zbivanja u SPS, najozbiljniji je kandidat za predsednika Gradskog odbora u prestonici.

Velika borba do decembra, a i na samom Kongresu, vodiće se i oko veoma važne funkcije predsednika Izvršnog odbora SPS. Biće više pretendenata, a među najozbiljnijima bi trebao da se nađu Vanja Vukić, Dačićev bivši šef kabineta i državni sekretar u MUP-u, i Đorđe Čabarkapa, sadašnji zamenik predsednika IO. Vukić nije želeo da nam odgovori na pitanje da li će se kandidovati, a Čabarkapa je na direktno pitanje Danasa odgovorio da „izborne radnje kreću od septembra, članstvo će na gradskim i opštinskim nivoima predlagati kandidate, pa ćemo na kraju videti šta misle o svima nama“.

Kako Danas saznaje, do izvesnih promena doći će i u Predsedništvu SPS, ali i među 287 članova Glavnog odbora, gde se očekuje i najznačajnije podmlađivanje.

„Ja ću glasati za Ivicu, a on kako odluči“

Na naše pitanje da li očekuje da na Kongresu ponovo bude izabrana za potpredsednicu, Dejanovićeva je odgovorila da prema Statutu SPS predsednik predlaže potpredsednike i svoje najbliže saradnike. „Ja ću svakako glasati za Ivicu, ali da li on misli da neko drugi treba da bude potpredsednik, videćemo. Ako me predloži, prihvatiću kandidaturu, ako me ne predloži, neće me to mnogo pogoditi i tu njegovu odluku prihvatiću mirno i bez reči negodovanja i osujećenja“, napominje Slavica Đukić Dejanović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari