Damir Zobenica (SNS) nakon sednice Skupštine Vojvodine: Počinju pregovori za fomiranje većine sa SVM i SPS 1Foto: Ž. B.

Damir Zobenica drugi sa pokrajinske liste „Aleksandar Vučić – Vojvodina ne sme da stane“, rekao je, nakon verifikacije mandata u pokrajinskoj skupštini, još uvek nije odlučeno sa kim će biti u koaliciji, te da pregovori tek sada počinju.

On je na konferenciji za medije nakon prve sednice Skupštine Vojvodine u novom sazivu, kazao kako će razgovarati sa njihovim dosadašnjim koalicionim partnerima iz Saveza vojvođanskih Mađara i Socijalističke partije Srbije, ali moguće i sa još nekim poslaničkim grupama.

Trebalo bi da zajedno čine skupštinsku većinu, ali kako je dodao Zobenica, počinju i pregovori za formiranje nove Pokrajinske vlade.

Istakao je i da mu je žao što je opozicija, odnosno predstavnici Srbije protiv nasilja, bojkotovala današnju sednicu.

– Opozicija je odlučila praktično da bojkotuje današnji rad, mislim da smo u Skupštini Vojvodine uvek imali odnose gde smo razgovorom rešavali sve političke nesuglasice. Žao mi je što ljudi koji su uzeli veliki broj mandata u Skupštini Vojvodine se nisu odazvali niti tehničkim razgovorima za učestvovanje u radu Skupštine, a nisu ni bili na sednici, ali to ni na koji način ne može da ometa, niti će uticati na rad ovako bitnog tela u našoj državi – rekao je Zobenica.

Najavio je i da će vrlo brzo Skupština Vojvodine dobiti predsednika, potpredsednika, sekretara i administrativni odbor.

On je dodao da je ovo prvi put da se u Skupštini ne razgovara i da nikad ranije nisu imali situaciju gde se „pravi politički spektakl i cirkus“.

Mesta potredsednika Skupštine i predsednika različitih odbora, biće ponuđena opozicionim listama kako je to bila praksa i do sada, u zavisnosti koliko su mandata osvojili.

– Dolazimo u situaciju da neko ne želi da razgovara o onom što im pripada. Mi smatramo da je to obaveza i tekovina demokratskog društva – zaključio je.

Balint Juhas iz Saveza vojvođanskih Mađara rekao je da je ova partija oformila samostalnu poslaničku grupu sa devet poslanika i tako su postali treća najveća politička snaga u Skupštini.

Damir Zobenica (SNS) nakon sednice Skupštine Vojvodine: Počinju pregovori za fomiranje većine sa SVM i SPS 2
Balint Juhas kaže da će biti konkstuktivan partner SNS-a, foto: A. L./Danas

On je dodado da koalicioni razgovori nisu započeti, ali su stava da saradnja sa SNS na pokrajinskom i republičkom nivou treba da se gleda kao celovita slika, te očekuje nastavak saradnje. Tako ističe, postoji verovatnoća da će im mesto predsednika Skupštine biti ponuđeno kao i ranije.

– Planiramo da nastavimo konstruktivan rad, da radimo kako nas je naučio gospodin Ištvan Pastor, naš nekadašnji predsednik. Da radimo na razvijanju Vojvodine i Srbije, a da istovremeno imamo privilegiju u čast da radimo na boljitku naše zajednice. Produbljivaćemo i osnaživati dobre odnose Srbije i Mađarske – rekao je Juhas.

Podsetimo, sednici nisu prisustvovali predstavnici najveće opozicione liste Srbija protiv nasilja. Iako se očekivalo da će danas Skupština Vojvodine dobiti svog novog predsednika, to se ipak nije desilo.

Potvrđeni su mandati za 120 poslanika, za šta je glasalo njih 80, dok je još dvoje bilo u sali ali nisu glasali.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari