Dan sa odbornikom SZS Nikolom Jovanovićem 1Foto: Narodna stranka

Dan koji smo proveli sa odbornikom Nikolom Jovanovićem pao je na godišnjicu izbora Zorana Radojičića na mesto gradonačelnika Beograda i postavljanja Gorana Vesića kao njegovog zamenika.

Tim povodom, ispred Starog dvora u 11 sati ujutru održana je konferencija za medije kojoj su prisustvovali i predsednik i potpredsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i Borko Stefanović, na kojoj je ukazano na propuste gradske vlasti od početka mandata – najviše onih koji se tiču saobraćaja i urbanizma.

„Vlast koju je uzurpirao Goran Vesić odustala je od ubistva Trga Republike kroz radove koje je planirala, kao što je zaustavljena i izgradnja gondole na Kalemegdanu“, poručio je tokom konferencije.

Dan sa odbornikom SZS Nikolom Jovanovićem 2

Jovanović u politički život ulazi krajem 2017. godine, kada je osnovana Narodna stranka čiji je danas potpredsednik. Na prošlogodišnjim izborima postaje odbornik u Skupštini grada Beograda, a potom i šef najveće opozicione odborničke grupe u Skupštini grada Beograda –  Savez za Srbiju. U poslednjih godinu dana najviše je, kaže, posvećen borbi za Beograd.

„Zalažem se za neke drugačije principe u poltici, za odgovornost za izgovorenu reč, pogotovo za napravljenu štetu ako političar to napravi. Zalažem se za transparentnost, za fer i poštenu izbornu utakmicu u kojoj će najbolji pobediti i zalažem se da postoji smenjivost vlasti, da političari ne budu zaista mali dikatatori, ili da ne budu paraziti na grbači ovog naroda“, ističe Jovanović.

Do stupanja opozicije u bojkot učestvovao je na oko deset sednica u Skupštini grada, a sada se, kaže, bori vaninstitucionalnim sredstvima – na ulici, sa građanima.

Dan sa odbornikom SZS Nikolom Jovanovićem 3„Kao zamenik šefa odborničke grupe u to vreme sam obično prvi govorio, otvarao bal. Predlagali smo neke dopune dnevnog reda koje se tiču povećanja socijalne pomoći za građane, istraživanja nekih afera i drugih stvari koje smo mislili da su korisne za građane“, priča Jovanović.

Uslov za povratak u odborniče klupe je, naglašava, dogovor vlasti i opozicije oko normalnih i fer izbornih uslova i „vraćanje normalnosti“ u politički život, a to su, kaže, Zakon i statut koji kažu da je Goran Vesić zamenik gradonačelnika, odnosno običan član veća koji ne treba da priča ni o čemu bez dozvole gradnačelnika.

„Ovom sistemu treba oduzeti sav legitimitet s obzirom da je pokazao da nije za dijalog sa neistomišljenicima, nije za dijalog sa građanima, posmatraju Beograd isključivo kao svoj lični i partijski plen“, poručuje Jovanović.

Vreme odsustva sa sednica koristi za obilazak Beograda, ukazivanje na probleme, razgovore sa ljudima, pomaganje oštećenima da tuže gradsku upravu, da kanališu pritisak…

„Uspeli smo u međuvremenu da nateramo gradsku vlast da se konačno bavi problemom divlje gradnje, da priznaju da u Beogradu nema dovoljno autobusa, da odustanu od sulude ideje da više ne grade škole i obdaništa, tako da naša borba i ranije u Skupštini i sada sa građanima daje neke rezultate“, objašnjava Jovanović.

U zgradu gradse Skupštine svraća nekoliko puta nedeljno kako bi proverio da li je bilo pritužbi građana na rad gradske uprave, a njih je, kaže, više nego ikad. Kako dodaje, najčešće se žale na kolaps u gradu, preskupe račune, žale se na velike liste čekanja za upis u škole, obdaništa, i tako dalje.

„Nakon što smo ukazivali na problem obdaništa, konačno su rekli da će ove godine graditi neke montažne objekte za našu decu, tako da očigledno da reaguju na pritisak“, priča ovaj odbornik.

On se, kako kaže, 2002. godine aktivno bavi raznim stvarima, što je, prema njegovom mišljenju, pokazatelj da je sposoban da se bavi i drugim poslovima i da ne mora da živi od politike.

„Radio sam u Kancelariji za evropske integracije, bio sam savetnik u Ministarstvu finansija za kontrolu državne pomoći, urednik časopisa Izazovi evropskih integracija, osnovao sam Centar za nove pollitike, imao sam svoje projektne organizacije, bio sam i diplomata koji se bavio međunarodnim lobiranjem za Srbiju, učestvovao sam u kampanji da Srbija dobije predsedavanje OEBS-om, Generalnom skupštinom UN“, navodi on.

Učestvovao je u pisanju Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o kontroli državne pomoći… Neki od njih su i dalje na snazi, ali se, kako kaže, ne primenjuju. „Dobri zakoni ne primenjuu, dok se iz nekog razloga primenjuju samo loši“.

Dan sa odbornikom SZS Nikolom Jovanovićem 4

Jovanović je otac dve ćerke, a njegova porodica, kao i porodice svih opozicionih aktivista u Srbiji, kaže, ispašta.

U slobodno vreme voli da vozi bicikl. „Smatram da je to najlepši sport na svetu, nameravam da se vratim tom hobiju čim nađem malo vremena“.

Ponosan je na to što je političar, s tim što, kaže, političari ne treba da budu paraziti sistema, već da sistem menjaju, da preuzimaju rizike i, ukoliko nema rezultata, da se sami povuku.

„Mislim da je politika jedna prelepa i ispunjavajuća aktivnost, to je prilika da gradu u kome ste odrasli vratite deo onoga što je on vama dao, mene to ispunjava“, kaže Jovanović.

https://www.instagram.com/p/Byc_DvhFbHH/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari