Danas, jeste li vi naša novina? 1Foto: Vladimir Živanović

Grupa od sedam penzionera koja se juče popodne zatekla ispred zgrade Skupštine Srbije tvrdi da je spontano došla da podrži štrajk glađu poslanika Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića i Sandre Božić.

„Bravo, tako je!“ dobacivali su ka stepenicama na kojima je sedeo Boško Obradović odobravajući uzvike sa megafona predsednika Udruženja kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, Sime Spasića, koji je u tim trenucima poručivao da se lideru Dveri „zatre i seme i pleme“.

Na pitanje zašto je danas došao ispred Skupštine jedan od penzionera odgovara sa kontrapitanjem: „A iz koje ste vi televizije?“. Na objašnjenje da „nije televizija“, već „dnevni list Danas“ ima i potpitanje: „Danas, a jeste li vi naša novina?“ Odgovor da smo mi nezavisni dnevni list zvuči dovoljno uverljivo pa počinje da objašnjava: „Ja idem otuda iz parka i vidim da se ovi okupljaju i kažem da podržim Martinovića kad već štrajkuje. Samo želim da mu dam podršku“. Na konstataciju da je očigledno došao u grupi a ne sam dodaje: „Ma jesmo, mi smo tu iz parka prolazili i hoćemo da damo podršku našem Vučiću“. Na pitanje zašto poslanici Martinović i Božić štrajkuju glađu odgovara: „Ne znam, ali sigurno protiv onog zla“ (pokazuje prstom ka Bošku Obradoviću). A na potpitanje zašto Obradović štrajkuje glađu kaže: „Ne znam, ja sam došao da dam podršku Vučiću, zato sam ja tu“.

U tom trenutku prilazi penzionerka koja je očigledno koordinatorka grupe starijih sugrađana i prekorno se obraća našem sagovorniku: „Ivane, jesam li rekla da nema nikakvih izjava bez mene. Šta sam rekla? Koliko puta da ponavljam? Nema izjava ako mene ne pitaš.“ Posle kritika upućenih Ivanu usledila je i kritika upućena novinaru: „Zašto ga uznemiravate? Jel vidite da je star? Zar ne vidite da mu nije dobro? Nema on šta za vas da priča. Iz kojeg ste vi medija?“ Na odgovor da je u pitanju list Danas odmah odsečno dodaje: „Nema šta dalje da pričamo. Ne prilazite više ovim ljudima i nemojte slučajno da nas slikate. Za vas ne postojimo. Vi podržavate lopova Đilasa i ovo zlo za Srbiju.“

Ispred zgrade parlamenta zastajali su i drugi ljudi koji su ili šetali ili vozili bickle. Neki su usput dobacivali poruke podrške ili uvrede poslanicima, neki su se krstili, a neki su žurno prolazili ne obraćajući pažnju na štrajkače glađu i brojne televizijske i novinske ekipe koje su zaposele stepenište.

„Želeo sam da priđem Bošku, ali mi policija ne dozvoljava. Ova vlast urušava sistem države. Plaši me da neće moći da se promeni mirnim putem. Možda to nije popularno reći, ali tako je. Ja imam 52 godine, prošao sam sve proteste od 9. marta do sada i ne vidim način za izlazak iz svega ovoga. Ne znam da li ovaj štrajk glađu može da dovede do nečega, ali jedino Boško sa svojom agresivnošću može nešto da pokrene. Treba ljude pozivati svaki dan na bunt pošto fer izbora neće biti“, kaže Dragan Tomas koji je došao da podrži jednog od lidera Saveza za Srbiju Boška Obradovića.

Snežana Đorđević objašnjava da je ispred parlamenta došla kako bi pomogla poslaniku Miladinu Ševarliću da istraje u svojim zahtevima.

„Došla sam da podržim profesora koji brani naše nacionalne interese pošto su ovi iz SNS-a sve prodali. Prošle godine su izglasali i zakon za prodaju poljoprivrednog zemljišta. Oni pričaju za profesora (Ševarlića) i Boška Obradovića da su fašisti, a kako se zove to kada u Savamalu upadnu maskirani usred noći i zavežu čuvara koji radi svoj posao, a koji je kasnije umro. Kako se to onda zove? Ne smemo da dozvolimo da se bagateliše izraz fašizam od strane onih koji upravo to rade“, zaključuje Snežana.

Biciklista koji se predstavio kao Milan prekrstio se ispred parlamenta i samo je kratko konstatovao: „Pa ovo je kao u Nadrealistima, kad poslanici štrajkuju a rudari dolaze da ih mole da rade“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari