Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je juče istražnom sudiji Specijalnog suda zahtev za sprovođenje istrage protiv osmočlane organizovane kriminalne grupe osumnjičene za šverc cigareta u periodu od 1996-1997, potvrdio je za Danas Tomo Zorić, portparol Specijalnog tužilaštva.

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je juče istražnom sudiji Specijalnog suda zahtev za sprovođenje istrage protiv osmočlane organizovane kriminalne grupe osumnjičene za šverc cigareta u periodu od 1996-1997, potvrdio je za Danas Tomo Zorić, portparol Specijalnog tužilaštva. Očekuje se da saslušanja pred istražnim sudijom Specijalnog suda počnu danas.
Specijalno tužilaštvo označilo je kao organizatore ove grupe biznismena Sinišu Stojičića i njegovog pokojnog brata Radovana Stojičića Badžu, bivšeg načelnika Resora javne bezbednosti MUP Srbije. Među osumnjičenima se nalaze i bivši načelnici SUP Niš i Zaječar Radisav Gvozdenović i Nenad Živadinović, bivši pomoćnik ministra policije Stojan Mišić, zatim Petar Milenković, pomoćnik upravnika carinarnice Niš i bivši savetnik tadašnjeg načelnika Savezne uprave carina (SUC) Mihalja Kertesa, kao i vlasnik firme Deks Dejan Milenović iz Sokobanje.
Zahtevom za sprovođenje istrage obuhvaćeni su i bivši direktor SUC Mihalj Kertes i radnik SUC Nebojša Nikolić, poznat kao Tarzan, koji su od ranije u pritvoru.
Kako je objasnio Zorić, svi su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja.
Specijalni tužilac Slobodan Radovanović rekao je u ponedeljak da se pretpostavlja da je ova grupa oštetila državu za oko 500 hiljada dolara.
Ovo je treća grupa osumnjičenih za šverc cigareta od početka juna. Dosad je osumnjičen veliki broj zvučnih imena – biznismen Stanko Subotić Cane, Marko Milošević, Mirjana Marković, Milan Milanović Mrgud, Kertes, Bojana Bajrušević. Pretpostavlja se da je država oštećena za 40 miliona evra.
U policijskom izveštaju Mreža iz 2003, na osnovu kojeg je i sprovedena istraga, najviše se kao učesnik u švercu cigareta spominje haški optuženik Jovica Stanišić, bivši načelnik Resora Državne bezbednosti Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari