Danas saznaje: Borko Stefanović potpredsednik parlamenta 1foto FoNet Milica Vučković

Budući saziv Skupštine Srbije, kako nezvanično saznajemo, mogao bi da ima najviše pet potpredsednika, od kojih bi čak dva mesta mogla da pripadnu opoziciji. Borko Stefanović, potpredsednik Stranke slobode i pravde, prema saznanjma Danasa biće jedan od potpredsednika parlamenta.

Ta skupštinska praksa izbora potpredsednika iz opozicionih redova nije ništa novo i ništa neubičajeno. I ranije je opozicija imala svoje potpredsednike parlamenta, a među njima su bili Vjerica Radeta iz Srpske radikalne stranke, Gordana Čomić, tadašnja poslanica Demokratske stranke, Judita Popović, poslanica Liberalno-demokratske partije.

Praksa je pokazala da opozicija može da dobije mesto potpredsednka, ali da to ne znači da će imati nekog većeg uticaja. Retko će predsedavati sednicama, gotovo nikada. Osim, ako su u fazi preletanja, kao što je to bilo u slučaju Gordane Čomić. Ona je pravo da predsedava sednicama dobila tek kada je bilo izvesno da će napustiti Demokratsku stranku.

Inače, sednicama u proteklnih nekoliko skupštinskih saziva predsedavali su uglavnom potpredsednici vladajuće većine i znatno više od samih predsednika parlamenta trudili su se da dele kazne i opomene malobrojnoj opoziciji.

Kako će biti u novom sazivu teško je već sada pretpostaviti, ali, ukoliko Borko Stefanović bude izabran za potredsednika, predsedavanje će mu se meriti u minutima, a ne u satima.

Realne šanse da dobiju potpredsedničko mesto ima i poslanički klub Narodne stranke, ali oni nisu želeli da odgovore na naše pitanje ko je njihov mogući kandidat za to mesto.

Naravno, ukoliko se šefovi poslaničkih klubova dogovore, broj potpredsedničkih mesta može i da se uveća, kao što je bio sčučaj u jednom od prethodnih saziva kada su poslaničke grupe izašle u susret Dosta je bilo Saše Radulovića, proširujući broj potpredsednika, da bi na kraju ta stranka odbila tu ponudu.

Da podsetimo, Stefanović je nakon parlametarnih izbora 2014. bio poslanik i šef poslaničkog kluba DS, ali je početkom novembra 2015. objavio da je smanjen sa mesta šefa poslaničkog kluba.

On je najpre potpisao spisak govornika koji će debatovati u parlamentu, da bi ubrzo njegov zamenik Dejan Nikolić, napravio novi spisak.

Iz DS su odgovorili da nije smenjen i da je „reč o nesporazumu i gruboj šali Stefanovića“, da bi tokom istog dana Stefanović zaista bio smenjen i na njegovo mesto izabrana Nataša Vučković.

Jedno vreme je ostao potpredsednik DS i poslanik, ali je potom na društvenim mrežama obelodaio da napušta potpredsedničku funkciju u stranci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari