Izvori Danasa: Ponoš ima bolji rejting od Tadića i Saše Jankovića 1foto FoNet Marija Đoković

General Zdravko Ponoš kao potencijalni predsednički kandidat trenutno je najbolje ime koje opozicija može da ponudi od stranačkih ličnosti, a preliminarna merenja njegovog rejtinga pokazuju da bi mogao da ostvari i bolji rezultat nego Saša Janković u predsedničkoj trci 2017. godine, saznaje Danas nezvanično u jednoj od agencija koje se bave istraživanjima javnog mnjenja.

Među brojnim predlozima i spekulacijama koji su se u prethodnih par meseci pojavili o tome ko bi mogao biti predsednički kandidat opozicije, prethodnih dana ponovo se u opticaj vratilo ime Zdravka Ponoša, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije, nekadašnjeg pomoćnika ministra spoljnih poslova i bivšeg potpredsednika, a još uvek člana Narodne stranke.

Zanimljivo i zbunjujuće za javnost ovih dana bilo je to što je predlog – da Ponoš povede opoziciju na predsedničke izbore u aprilu ove godine – došao od Stranke slobode i pravde koju predvodi Dragan Đilas, a ne od Narodne stranke Vuka Jeremića u kojoj je Ponoš bio politički aktivan poslednjih godina.

Najpre je predsednik NS Vuk Jeremić izneo stav da je prvi izbor te partije za predsedničkog kandidata potpredsednik njegove stranke Miroslav Aleksić. Ubrzo nakon toga, lider SSP Dragan Đilas je na sednici Glavnog odbora svoje stranke predložio da Zdravko Ponoš bude kandidat opozicije u trci za predsednika. Nakon toga, NS je saopštila da su za ovaj predlog čuli iz medija i da je dogovoreno naručivanje dva stručna i nezavisna istraživanja javnog mnjenja koja bi pomogla u pravljenju najboljeg izbora, a koja bi koalicija trebalo da razmotri u utorak 25. januara.

Prema saznanjima Danasa, upravo su ova istraživanja i pokazala da je, među stranačkim ličnostima čiji su rejtinzi mereni – Zdravko Ponoš najbolje ime koje opozicija trenutno može da ponudi.

– Ponoš je jedan solidan i stabilan kandidat, on iza sebe nema korupcionaških afera, važi za staloženog čoveka a najbolje ga opisuje reč – vojnik. To je ono što bi i narod, odnosno glasači mogli da cene, jer godinama unazad istraživanja pokazuju da su institucije u koje građani imaju najviše poverenja – vojska i crkva. Samo je pitanje da li će opozicija to znati da iskoristi u kampanji – navode naši izvori.

Takođe, kao jedna od prednosti kandidature Ponoša, u odnosu na recimo Dejana Šoškića, profesora Ekonomskog fakulteta koji se nedavno pominjao kao nestranačka ličnost koja figurira za ovu ulogu, jeste u tome što Ponoš ima veću prepoznatljivost u široj javnosti.

– Šoškić možda ima neke bolje adute, ali Ponoš je prepoznatljiviji. Ponoš bolje stoji u nekim aspektima istraživanja i od Borisa Tadića, bivšeg predsednika Srbije a ima i značajno bolje rezultate nego Saša Janković, koji je na predsedničkim izborima 2017. godine kao nestranačka ličnost bio drugi po broju glasova – navode nezvanično iz jedne od istraživačkih agencija.

Ponoš svakako ima bolje rezultate rejtinga nego potpredsednik NS Miroslav Aleksić, za koga se smatra da ne bi mogao da osvoji dovoljan broj glasova u Beogradu, koji opozicija gleda kao glavno uporište svojih glasača, jer je Aleksić rodom iz Trstenika.

S obzirom da je Dragan Đilas i nakon uzdržanosti koja je stigla iz NS, ponovio da stoji iza predloga da kandidat bude Zdravko Ponoš, glavno pitanje je da samo da li će Narodna stranka prihvatiti ovaj kompromis i da li će biti moguće da se postigne dogovor oko eventualnih ustupaka koje će NS dobiti zauzvrat.

Izvori Danasa sa političke scene navode da bi NS, u zamenu za podršku Ponoševoj kandidaturi, mogla da traži da kandidat za gradonačelnika Beograda bude iz redova Jeremićeve organizacije.

– Narodna stranka može to da kompenzuje na druge načine – recimo da dobiju veći broj odborničkih i poslaničkih mandata ili da zauzvrat dobiju mesto kandidata za gradonačelnika Beograda. To bi mogli da budu Siniša Kovačević ili Vladeta Janković – navode naši izvori.

SSP ni na organima svoje stranke nije raspravljala o tome ko će biti nosilac liste na beogradskim izborima zbog čega naši izvori procenjuju da su u Đilasovoj stranci spremni da ustupe ovo mesto narodnjacima.

Ove dve stranke – SSP i NS, zajedno sa Demokratskom strankom, Pokretom slobodnih građana, Pokretom za preokret i drugim manjim organizacijama, čine najbrojniju i centralnu koaliciju opozicije od koje se očekuje da javnosti ponudi predsedničkog kandidata koga bi mogle da podrže i druge kolone opozicije.

Među prvim predlozima ličnosti koje bi mogle da vode kampanju za predsednika ispred ove koalicije krajem prošle godine upravo se pominjao Zdravko Ponoš, koga je predložila SSP, ali je on u tom trenutku bio uzdržan, a Narodna stranka čiji je potpredsednik bio – „iznenađena“ – ovakvim predlogom. Ponoš je ubrzo odustao od trke za stranačke funkcije u NS ali i ostao član te stranke jer kako je naveo „ne želi pred izbore da cepa stranku“.

Zdravko Ponoš za Danas je rekao da još uvek nije spreman da komentariše nove navode o njegovoj kandidaturi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.