Zoran Lutovac ponovo izabran za predsednika Demokratske stranke 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Na skupštini Demokratske stranke u Centru za kulturu „Vlada Divljan“ Zoran Lutovac ponovo je izabran za predsednika, pored njega izabrano je i pet potpredsednika, kao i 40 članova stalnog sastava Glavnog odbora stranke.

Demokratska stranka izabrala je i pet potpredsednika, kao i čelnika Političkog saveta.

Dragana Rakić, koja je dobila najveći broj glasova na izborima, obezbedila je drugi mandat potpredsednice stranke.

Funkciju potpredsednika i potpredsednice DS-a u naredne četiri godine obavljaće i novinarka Tatjana Manojlović, dr veterinarske medicine Nenad Mitrović iz Vladičinog Hana, pravnik Miodrag Gavrilović i profesor Branimir Jovančićević.

Za predsednika Političkog saveta izabran je Miroslav Vasin, dok je brojanje glasova za članove i članice stalnog sastava Glavnog odbora još uvek u toku, prenosi RTS.

Predsednik Demokratske stranke  ranije danas pozvao je danas opozicione partije, pokrete, udruženja i građane na jedinstvo u borbi za slobodne izbore i promenu vlasti.

Lutovac je na radnoj i izbornoj skupštini DS, na kojoj je on jedini kandidat za predsednika te političke partije, rekao da opozicione stranke i pokreti u DS imaju pouzdanog partnera oko zajedničkog cilja – „normalizacije političkog i svakog drugog života u Srbiji“.

On je rekao i da građani od danas „imaju za koga da glasaju“ i da će DS raditi isključivo u njihovom interesu.

Lutovac je zahvalio članovima DS što su očuvali stranku i što su, kako je rekao, „sačuvali nadu da su promene moguće“, prenela je Beta.

On je naglasio da će se odluke u toj stranci od sada donositi unutar stranke, putem debata, a ne kao ranije, kako je naveo, „u kafićima i uskom krugu“.

„Javni interes je u prvom planu, a ne lični i više nema večitih funkcionera“, rekao je Lutovac.

Lutovac je istakao i da će mediji u DS imati saveznika i da više neće biti tabu tema za informisanje građana.

Predsednik Demokratske stranke  rekao je i da opozicija, u vezi sa izbornim uslovima, traži od vlasti samo da poštuje Ustav i zakone Srbije i da se utvrde mehanizmi kako da se to kontroliše.

Lutovac je rekao novinarima u Beogradu da je bolje da se što pre dogovore izborni uslovi, te ukazao da od evroparalamentaraca čiji je dolazak u Beograd najavljen krajem sedmice, očekuje da budu posrednici u ispunjavanju izbornih standarda koji se primenjuju u njhovim državama.

„Ono što mi zahtevamo nije teško ispuniti, to su standardi koje imaju sve uređene evropske države i mi samo tražimo da evroposrednici (u međustranačkom dijalogu) upravo budu posrednici u utvrđivanju mehanizama da se sprovodu standardi koji se sprovode u njihovim državama“, rekao je on.

Lutovac smatra da „to ne bi smelo da bude problem, ako ima političke volje“ i da bi „političke volje moralo da bude“ jer, kako je rekao, „ako je nema onda se stvaraju uslovi za građansku neposlušnost i proteste“.

On je rekao da je u dijalogu vlasti i opozicije, uz posredovanje evroparlamentaraca, neophodno utvrditi mehanizme i načine kako da građani budu informisani „onako kako je to zapisano u Ustavu – istinito, blagovremeno i potpuno“.
„Potom, da tako informisani građani mogu slobodno da se izjašnjavaju (na izborima) bez pritisaka, ucena da će neko izgubiti posao, ili na neki drugi način“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se onemogući zloupotreba javnih resursa u izbornom procesu.

„Bitan je i kontrolni mehanizam, a to je izborna administracija koja treba da kontroliše taj proces i omogući da, ako ima nepravilnosti, da se brzo reaguje“, naveo je Lutovac.

On je napomenuo da je u Srbiji potreban „i neki dodatni kontrolni mehanizam“ kako bi sve ono što bude dogovoreno moglo da se kontroliše.

„Sve to ne predstavja nikave ustupke (od strane vlasti), ne tražimo mi (opozicija) nikve ustupke“, rekao je on.

Lutovac je napomenuo da ako je građanin profesionalno i objektivno informisan, onda ima priliku da bira na izborima, dok, ako sluša „samo jednu stranu“, onda ne bira jer je „pod uticajem propagande koja mu se servira“.

Za vikend izdanje Danasa Tatjana Manojlović, kandidatkinja za potpredsednicu DS-a i novinarka RTS-a,  rekla je da Demokratska stranka sada slobodno diše, unutarstranački izbori se obavljaju demokratski, u miru i duhu tolerancije, bez svađa, pritisaka, podmetanja, ali i da u DS ima mesta za sve koji su spremni na udarnički rad i vraćanje poverenja.

Ostavka Srete Mailinovića

Penzionisani general Sreto Malinović potvrdio je da je na današnjoj Skupštini Demokratske stranke (DS) podneo ostavku na mesto predsednika resornog odbora za odbranu i bezbednost i da je odustao od kandidature za potpredsednika, za koju je ranije dobio podršku velikog dela članstva.

Malinović u izjavi FoNetu nije želeo da komentariše razloge za taj svoj čin.

Kako saznaje FoNet od učesnika sednice, Malinović je u vrlo oštrom govoru na Skupštini poručio da će ubuduće pomagati sve demokratske snage koje se bore za bolju Srbiju, ali kao nestranačka ličnost, i potom napustio salu gde se sednica održavala.

On je ostao nedorečen da li je napustio i DS, a u sali je, prema izvorima iz DS, posle njegovog govora usledio muk, da bi potom neki ustali i aplaudirali.