Danijel Sinani: Očekujem reagovanje nadležnih 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Ne bih se upuštao u komentarisanje izjava o mom „sumnjivom“ prezimenu i svemu ostalom što je na tu temu izrečeno. Očekujem da će nadležni organi, po službenoj dužnosti, imati šta da kažu po tom pitanju.

Radi se o maniru koji je, nažalost, već primenjivan u slučajevima nekolicine mojih koleginica i kolega sa fakulteta, kao i drugih javnih ličnosti – kaže za Danas Danijel Sinani, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, kojeg su prorežimski mediji i novinari, nakon javnih istupa u kontekstu podrške rektorki Beogradskog univerziteta, prilikom davanja podrške studentima, demonstrantima zbog plagiranog doktorata ministra finansija Siniše Malog, prozivali na nacionalnoj i verskoj osnovi, nazivajući ga „Šiptarom“ u uvredljivom i nametnuto rasističkom i ponižavajućem kontekstu.

Sinani za Danas kaže da bi „možda bilo uputno samo demantovati niz neistina koje su tom prilikom plasirane“.

– Naime, nikada se nisam izjašnjavao o doktoratu Siniše Malog, isključivo zato što smatram da time treba da se bave odgovorna tela Univerziteta. Ako to bilo koga uopšte interesuje (a ne mislim da bi trebalo), moje državljanstvo je srpsko i nikada se nisam drugačije izjašnjavao. Konačno, albanski jezik se predaje na Filološkom fakultetu a ja sam profesor Filozofskog fakulteta, prema tome, ne predajem albanski jezik niti „roka mandoljina“ šta god to značilo, već predajem Narodnu religiju Srba i još nekoliko predmeta iz oblasti Antropologije religije – ističe Sinani za Danas.

Milomir Marić, urednik TV Hepi, televizije koja ima nacionalnu frekvenciju, sprdao se i govorio u uvredljivom kontekstu o poreklu, odnosno „sumnjivom prezimenu“ Danijela Sinanija u udarnom i najgledanijem terminu. On je aludirao da je Danijel Sinani „Šiptar“ i da zato nema moralni kredibilitet da nastupa u javnosti.

Ovakav govor mržnje i nacionalne netrpeljivosti osudila je Stranka pravde i slobode, ocenjujući da omalovažavanje profesora filozofskog fakulteta Danijela Sinanija od strane voditelja televizije Hepi Milomira Marića zbog „sumnjivog prezimena“ nije samo uvredljivo i „u duhu devedesetih“, već predstavlja primer kako se stavljaju „mete na ljude čiji je jedini greh to što drugačije misle“. Milomir Marić je za profesora Sinanija rekao da predaje albanski jezik, pa da je profesor ‘roke mandoljine’, da bi za kraj praveći paralelu sa Kosovom osporio pravo profesora Sinanija da bude ‘moralni sudija’, jer bi na Kosovu ‘Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao streljali'“, navodi se u saopštenju te stranke.

Ta stranka je istakla da takve izjave predstavljaju konačan „dokaz ludila u kome živimo“ i da su jedan od razloga za bojkot izbora. „Svi koji danas vređaju, napadaju i ugrožavaju ljude, moraju biti svesni šta čine i da će za to odgovarati“, dodaje se u saopštenju.

Milomir Marić je u izjavi za Danas rekao da on „nema ništa protiv Albanaca“. „Pa, neki moji najbolji prijatelji su ti…“, rekao je on u odgovoru na pitanje Danasa kako je moguća tolika neodgovornost prilikom obavljanja javnog posla, odnosno prozivka ljudi samo na osnovu toga kako se prezivaju.

„Ma, nisam ja nikoga vređao. Ne zanimaju me interpretacije takozvanih urbanih Beograđana, ja nisam nikoga uvredio…“, rekao je Marić za naš list, ističući kako je baš on skoro uradio intervju sa Ramušom Haradinajem.

U nipodaštavajućem, iako ne na nacionalističkoj osnovi, već „kompetativnoj“, odnosno, citirajmo, „dupeulizičkom“, na ulogu Sinanija, koji se javno eksponirao nakon što je rektorka napravila dogovor sa studentima demonstrantima u vezi sa ubrzanom procedurom utvrđivanja plagijatorskog karaktera doktorata Siniše Malog, pisao je i „analitičar medija“ Ištvan Kaić, čiji tekst se prenosio na, takođe, medijima sa nacionalnom frekvencijom i pokrivenošću, a najviše na Pinku i u Novostima.

„Šta traži onda dupelizac Sinani na strani Ivanke Popović u razgovoru sa aktivistima koje i sam javno podržava? Zar nije logičnije da se nađe sa druge strane stola i zastupa njihove stavove, a ne rektorkine? Da li to znači da je Sinani zapravo sve ono kako bi rektorka želela da prikaže sebe i kako je lično priznala aktivistima, ali joj to funkcija koju obavlja ne dozvoljava, budući da je baš njega odlučila da vodi sa sobom? Isti dan kada se Sinani uključuje, njegova grupa „105 od 5 miliona“ izdaće saopštenje u kojem se traži da Savet i Senat Univerziteta „zaštite rektorku i studente od napada vlasti“, dok su dan ranije, 22. septembra, okupatori Rektorata već tvrdili da će je zaštititi ako bude imala problema zbog izjave o SNS, nastupivši novom kvazipreokret teatralnom parolom „Ne damo rektorku!“ i šireći dezinformacije da Vlada Srbije i predsednik imaju ingerencije da je smene. Prvopotpisana iz grupe „105 od 5miliona“ je bivša rektorka Marija Bogdanović, koja se takođe uključila u kampanju polualkoholisanim autorskim tekstom (pobrkala je okolnosti kada su date određene izjave predsednika Srbije) „Vučić je ukinuo autonomiju univerziteta“ 19. septembra u Danasu. Kada ga je novinarka istog tabloida sedam dana kasnije upitala kako se baš on našao u razgovorima, Sinani je nemušto odgovorio i kao jedan od razloga naveo da pretpostavlja da je to zato što dolazi sa Filozofskog fakulteta koji je poznat po aktivnoj ulozi u društvenom životu! U svom nastupu sa rektorkom u emisiji „Dan uživo“ na TV N1 25. septembra prosuće izanđalu političku frazu da je UB jedina preostala slobodna institucija u Srbiji“, piše, između ostalog, Ištvan Kaić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari