Godišnji izveštaji Evropske komisije o napretku država, uključujući Srbiju, ka članstvu u Evropskoj uniji trebalo bi da budu objavljeni sutra u 12.30 u Briselu, saznaje Danas u diplomatskim krugovima. Prema rečima naših sagovornika, očekuje se da izveštaj premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u Beogradu preda šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, kao i 2014. godine, dok je u sedištu Unije „to po pravilu skromna ceremonija“.

Poslanici Evropskog parlamenta koje je naš list juče kontaktirao nisu želeli da govore o očekivanjima u vezi sa ocenama EK, ističući da novih informacija nema jer je u toku takozvana „Zelena nedelja“, u okviru koje evroparlamentarci rade u svojim matičnim državama ili u okviru delegacija u inostranstvu. Ipak, kako nam je ranije rečeno u sedištu EU, očekuje se da napredak Srbije bude „u globalu pozitivno ocenjen“. U tom kontekstu, navedeno je da postoji realna mogućnost da u dokumentu bude sadržana preporuka o otvaranju pojedinih pregovaračkih poglavlja, pre svega poglavlja 35, koje se odnosi na rešavanje kosovskog pitanja, te poglavlja 32, koje je u vezi sa finansijskom kontrolom, dok bi poglavlja 23 i 24, u vezi sa pravosuđem i osnovnim ljudskim pravima, mogla da budu otvorena početkom naredne godine.

Značajan segment u izveštajima o napretku odnosiće se i na aktuelnu migrantsku krizu, a spekuliše se da bi Beograd mogao da dobije određene kritike na račun slobode medija i situacije u vezi sa radom nezavisnih tela. Na prekjučerašnjem sastanku ambasadora Davenporta i ministarke zadužene za evrointegracije Srbije Jadranke Joksimović konstatovano je da se Srbija, kada je reč o rešavanju problema migranata, pokazala kao vrlo odgovorna i da su realna očekivanja da će zbog toga biti pohvaljena u delu izveštaja koji se odnosi na poglavlje 24.

Povodom nedavnih tvrdnji ruskog premijera Dmitrija Medvedeva da EK traži od Srbije da odustane od primene Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Majkl Davenport je kazao da Srbija može da primenjuje Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom i drugim državama do trenutka stupanja u punopravno članstvo EU, kada će, kao i ostale članice, preuzeti sporazume koji su na snazi u Uniji.

Odlaganje zbog Turske

Prvobitno je bilo planirano da se izveštaji o napretku objave u oktobru, kao i prethodnih godina. Ipak, kako je Danas već pisao, do odlaganja je došlo zbog izbora u Turskoj i „pokušaja da se Ankara priključi planu EU za prevazilaženje problema migracija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari