De Kro: EU mora biti odgovorna prema državama kandidatima za pridruživanje 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Premijer Belgije Aleksander de Kro izjavio je danas u Strazburu da Evropska unija mora ;da bude odgovorna prema državama kandidatima za pridruživanje sa Zapadnog Balkana, ;Ukrajini, Moldaviji i Gruziji.

De Kro je tokom predstavljanja programa aktivnosti belgijskog predsedavanja EU u Evropskom parlamentu izjavio da njegova država želi da definiše mapu puta i područja delovanja u procesu proširenja.

„Dok očekujemo nove članove, nemojmo da ostanemo neaktivni. Države kandidati se pripremaju za pristupanje, ali mi ne možemo sedeti skrštenih ruku. Moramo da podržimo države kandidate da se pridruže EU porodici“, rekao je on.

Belgijski premijer je dodao da EU mora da odigra svoju ulogu u tom procesu kako bi poboljšala manevarski prosto kada pređe sa porodice od 27 članica na porodicu od više od 30 članica.

„Možemo da utičemo na fondove EU, na ključna politička pitanja koja treba rešavati na evropskom nivou, na bolju integraciju vladavine prava kako bi se osiguralo da se kriterijumi iz Kopenhagena primenjuju ne samo prilikom ulaska zemalja u EU, nego kao stalna obaveza. Demokratija više ne može biti sekundarni već primarni prioritet“, rekao je on.

Dodao je da je sve što je naveo razlog zašto će Belgija početi da primenjuje član 7 tokom predsedavanja.

„Takođe želimo da se pobrinemo da države kandidati budu uključene u naš dijalog o vladavini prava što je pre moguće. Moramo pojačati i borbu protiv lažnih vesti i dezinformacija kao i borbu od spoljašnjeg uticaja tokom izbora“, kazao je De Kro.

Belgijski premijer je, komentarišući ;predstojeće junske izbore za zakonodavno telo EU i novembarske izbore u SAD, rekao ;da će temelji demokratije biti stavljeni na iskušenje, predviđajući scenario u kojem bi se dugogodišnji transatlantski savez mogao još više rasplinuti.

On je dodao da bi EU trebalo da bude samostalan u slučaju da na američkim izborima pobedi bivši predsednikj Donald Tramp.

„Mi kao Evropljani ne treba da se plašimo ove perspektive. Trebali bismo to prihvatiti“, rekao je De Kro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari