Debata o transparentnosti Opštine Leposavić: Političke krize kao pokriće za nerad 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Formiranje četiri opštine na Severu Kosova nikada nije dovršeno do kraja, niti dovedeno u sklad sa važećim zakonom o lokalnoj samoupravi, nijedna opština nema informacije o budžetu i finansijama, rečeno je u debati o transparentnosti opštine Leposavić.

Učesnici debate saglasni su da opština mora da funkcioniše u interesu građana.

Direktor Medija centra i novinar Budimir Ničić kaže da se poslednjih dvadeset godina novinari na Kosovu suočavaju sa raznim problemima, ali da situacija nikada nije bila kao poslednjih godina, jer se ne može doći do sagovornika i predstavnika institucija, prenosi KoSSev.

„Ranije smo svakodnevno razgovarali sa političarima, ali ovi sada očigledno ne shvataju da su prolazni i da će sutradan biti opozicija. Opština ili neka druga institucija nije privatna svojina, građani moraju da znaju, javnost mora da zna gde se troši novac, kako se troši, kako se ljudi zapošljavaju“, rekao je Ničić.

Nijedna od četira opštine na Kosovu, kako je istaknuto, nema zvaničan sajt, na privremenim nema određenih podataka. Političke okolnosti i stalne tenzije vrlo često su paravan za neobavljanje posla, slaže se i urednica portala Crno beli svet Sanja Sovrlić.

„Opština mora da funkcioniše u interesu građana i bude servis građana. Zato ne bi trebalo da postoje nekakva opravdanja. Politički i lokalni lideri su nedostupni za medije, nemamo prilike da ih čujemo, postavimo pitanja, da ih pozovemo na odgovornost. Mi ovo ne radimo za sebe, već da informišemo građane. Građani nisu tu zbog političkih lidera, već su oni tu zbog građana“, rekla je Sovrlić.

Debati u Čaglavici prisustvovao je i bivši radnik Opštine Leposavić Ivan Tomić koji je naveo da je „pre godinu dana izbačen s posla bez ikakvog obrazloženja“. Dodao je i da su „pre nekoliko dana četvorica njegovih kolega skinuta sa plate jer lajkuju pogrešne statuse i komentarišu neke gluposti“.

„Ako su gradonačelnici u ostavci, po kom osnovu oni sada mogu da isteraju nekog na ulicu ili da ga ostave bez parčeta hleba? Kao član i simpatizer Partije kosovskih Srba pitam, ako neko nije u Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i ne podržava ih, može li da živi normalno u Leposaviću? Sa svih strana su pritisci, ako imaju problem sa mnom, neka ga sa mnom i reše, a ne sa porodicama,“ poručio je Tomić.

On je rekao da zbog nemogućnosti da pronađe posao, razmišlja da napusti Leposavić.

Iako najavljeni, današnjoj debati nisu prisustvovali predstavnici sadašnje, kao ni prošle vlasti u ovoj opštni, ali ni predstavnici Ministrastva za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari