Delegacija EU: Nema planova za uvođenje bilo kakvih sankcija Srbiji 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Nema sankcija Evropske unije protiv Srbije i nema planova za uvođenje bilo kakvih sankcija Srbiji, poručuju iz Delegacije EU u Beogradu, reagujući na različite informacije i izjave u domaćoj javnosti.

Kako je FoNetu rečeno u Delegaciji, “sankcije EU, povodom ruske invazije na Ukrajinu, usmerene su na dve zemlje koja su jasno odgovorne za to, Rusiju i Belorusiju, kao i na određeni broj pojedinaca i kompanija u ovim zemljama“.

Prema objašnjenju Delegacije, „ove sankcije su usmerene na one koji su odgovorni za rat i za cilj imaju da osakate sposobnost predsednika Putina da finansira invaziju Ukrajine”.

“Trenutno smo u kontaktu sa srpskim vlastima kako bismo razjasnili sve zabrinutosti koje bi mogle da se odnose na primenu restriktivnih mera”, naglašavaju u Delegaciji EU.

Podsećaju da je EU jačala podršku u oblasti energetske bezbednosti, obezbeđivanjem sredstava za investicije u energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije, izgradnju i rehabilitaciju Transbalkanskog elektroenergetskog koridora, da bi se smanjila zavisnost od fosilnih goriva, pomogla bolja integracija energetske mreže i pristup energiji iz više izvora.

Kako ističu u Delegaciji, “početak radova na gasnom interkonektoru Srbija-Bugarska u januaru 2022. godine, za koji EU obezbeđuje bespovratna sredstva od skoro 50 miliona evra, važan je zajednički korak EU i Srbije ka obezbeđivanju i diversifikaciji snabdevanja Srbije gasom”.

“U bliskom kontaktu sa Sekretarijatom Energetske zajednice, takođe pratimo i situaciju cena i dimenziju sigurnosti snabdevanja u regionu”, dodaju u Delegaciji i zaključuju da EU radi sa svim partnerima na Zapadnom Balkanu radi na ublažavanju uticaja rata na njihove ekonomije i društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari