Delegacija SDA Sandžaka na skupu o Velikoj Albaniji 1Foto: Fejsbuk/Selma Kučević na konferenciji u Peći

Lokalni portali danas prenose informaciju da delegacija SDA Sandžaka učestvuje na konferenciji „Narodna skupština albanskih Alpa“, koja se održava u Peći.

Kako objašnjavaju, na skupu su „politički predstavnici sa zamišljene teritorije Velike Albanije“ iz Albanije, Kosova, Preševske doline, Severne Makedonije i „u ime Sandžaka, kao zamišljenog dela tzv. Velike Albanije“ delegacija SDA Sandžaka.

U delegaciji partije Sulejmana Ugljanina, nalazi se i Selma Kučević, poslanica u Skupštini Srbije.

Portali bliski drugim bošnjačkim političkim opcijama ocenju da je reč „o nastavku prisustva predstavnika SDA Sandžaka i Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) skupovima s albanskim velikodržavnim aspiracijama“.

Tvrdi se, da je poslanica Kučević na skup došla sa Ali Dacijem, potpredsednikom udruženja „Kosovo za Sandžak“, koje se direktno optužuje za pokušaje albanizacije sandžačkih Bošnjaka i ukidanje njihovih identitetskih prava.

Portali, koji su danas preneli vest, navode da je to nastavak „dobro poznatog plana „Zeleni ćulah“, koji predsravlja nacionalni program albanizacije Sandžaka“.

O pokušajima albanizacije bošnjačkog stanovništva, u ovom delu Srbije, otvoreno se govori u poslednjih desetak godina, a posebno je aktuelno pred neke izbore, kao što su sutrašnji izbori za nacionalne savete.

Prema podacima iz gradske uprave, u poseban birački spisak, u Novom Pazaru, upisana su samo dva pripadnika albanske zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari