Demanti šabačkog razvojnog budžeta: Olako neispunjena obećanja SNS 1Foto:D.E.

Odbornici sa liste „Nebojša Zelenović-Šabac je naš“ i UDS ne prisustvuju sednicama Gradske skupštine smatrajući je nelegalnom i nelegitimnom zbog krađe izborne volje građana.

Na konferenciji za novinare Nebojša Zelenović podsetio je da je budžet Grada Šapca bio razvojni, sa 30 odsto sredstava za kapitalne investicije, da je na računu gradske uprave ostalo 205 miliona dinara, da su svi računi plaćeni, a da se sada naprednjačka vlast hvali da su dobili 300 miliona dinara iz budžetskih rezervi, dok je za investicije opredeljeno svega 17 odsto budžeta od 4,1 milijarde dinara.

Međutim, Šabac nikada nije molio za pomoć nego je samo tražio da Republika ispuni zakonsku obavezu po kojoj je Šapcu ostala dužna 30 miliona evra.

U budžetu za narednu godinu 250 miliona je namenjeno za puteve, ali, kako je ustvrdio Zelenović, to je za lokalne puteve koje su radila državna preduzeća pred izbore. Sporno je što su to lokalni putevi, i nezakonito je da ih radi država.

U predloženom budžetu nije predviđeno ni dinara za širenje vodovodne i kanalizacione mreže na selu, nego se predlaže kopanje bunara.

Ali, kada su bili opozicija naprednjaci su obećavali da će svako selo dobiti vodu, da će vrtići i gradski i prigradski saobraćaj biti besplatni za penzionere.

Od toga ništa nije predviđeno u budžetu za narednu godinu.

Skaradno je da v.d. direktora bolnice dr Slobodan Popović optužuju prethodnu vlast da je kočila rekonstrukciju bolnice i nabavku opreme.

Zelenović je podsetio da tri godine na računu stoji 30 miliona dinara za rekonstrukciju bolnice, da je postojala spremnost da se kupi skener, pa rendgen, ali rukovodstvo bolnice odbilo je da sarađuje po tom pitanju.

Najveća investicija za ova j kraj je izgradnja auto- puta Ruma- Šabac– Loznica, a predračunska vrednost još pre desetak godina bila je sto miliona evra.ž

Sada se ispostavlja nova cena, čak 370 miliona evra, a pritom se za kašnjenje od godinu dana optužuje selo Štitar.

Istine radi, meštani Štitara su se bunili što im predložena trasa deli selo, lokalna vlast u Šapcu stala je iza interesa meštana, ali su zato odbornici SNS bili protiv.

Svetlana Cvijanović, odbornica MZ Majur, ukazala je na nebrigu države za agrar, jer je cena svinja kao pre deset godina, 130 dinara po kilogramu, a subvencije za junad trajale su samo tri meseca, sramna je otkupna cena za poljoprivredne proizvode, pa višnja i kupina nisu ni brane.

Ukupno je za selo iz gradskog budžeta opredeljeno 120 miliona dinara, ali u tu sumu spada i infrastruktura i kultura. Dušan Tufegdžić, odbornik iz Štitara, ukazao je da je za severozapadnu radnu zonu opredeljeno svega oko 80 miliona dinara, a to je najveća zona na Balkanu i privredni motor razvoja čitavog kraja.

Za zaštitu životne sredine u budžetu je izdvojeno svega šest miliona dinara, što je poražavajuće.

Posebno pogubno što nova vlast ukida neposredno izjašnjavanje građana o projektima koji se finansiraju iz poreza na imovinu.

U Štitatru čak 96 odsto domaćinstava platilo je porez na imovinu, a sada se ukida najdemokratskiji oblik izjašnjavanja, referendum, pravo da građani odlučuju o svome novcu.

Ukoliko nova vlast istraje u tome on će pozvati meštane na građansku neposlušnost i da ne plaćaju više porez. Milutin Stanković, odbornik sa liste UDS-„Prilika“, založio se da odbornici vrate mandate kad pređu u suprotan poltički tabor.

Građani su glasali za određenu listu i politički program, a desilo se da se sklapaju dilovi sa SNS uprkos različitim orijentacijama i vrednostima koje su liste predstavljale.
D.Erakoviće
Foto:Velike primedbe na budžet/D.E.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari