Da li će koalicija radikala, Nove Srbije i SPS-a, uz podršku DS-a, ostati na vlasti u opštini Leposavić znaće se već koliko danas posle sednice Skupštine opštine na kojoj bi odbornici trebalo da usvoje statut. Demokratska stranka nedavno je na lokalnom nivou dobila ponudu da podrži koaliciju koju bi formirali odbornici DSS-a, Srpskog nacionalnog veća i Pokreta za Lešak i okolinu.

Do danas se o ovim političkim kombinatorikama na severu Kosova nije pisalo u beogradskim medijima, iako će za mnoge zvučati gotovo neverovatno – stranka Borisa Tadića odlučuje da li će ući u koaliciju sa partijama Vojislava Šešelja ili Vojislava Koštunice, čija je DSS u svađi sa Novom Srbijom, strankom Velimira Ilića.

Goran Lazović, predsednik DSS-a u Leposaviću, potvrdio je za Danas da je „u razgovorima vođenim na lokalnom nivou ponuđen koalicioni sporazum DS-u“ i da „odgovor još nije stigao“. Prema njegovim rečima, demokrate imaju rok do danas u 11 sati, kad počinje sednica opštinske skupštine, jer ukoliko statut ne bude usvojen, sledi uvođenje privremenih mera.

– DS u Leposaviću ima dva opštinska odbora, jedan za Leposavić i drugi za Lešak. Tri odbornika iz Leška, odakle je i aktuelni ministar za KiM u Vladi Srbije, ne prihvataju koaliciju s DSS-om, SNV i Pokretom za Lešak, jer su u startu dali blanko podršku radikalima, iako postoji odluka Predsedništva DS, koju je potpisao Boris Tadić, da demokrate na lokalnom nivou mogu da prave koalicije sa svim strankama, osim SRS – kaže Lazović.

On objašnjava da se o ponuđenoj koaliciji nije pregovaralo pre formiranja opštinske vlasti 12. juna 2008, zato što su „razgovori vođeni sa SPS, koja se u poslednji čas okrenula radikalima“.

Upitan kako se NS, koalicioni partner DSS na republičkom novou, u Leposaviću našla u vlasti s radikalima i SPS, Lazović napominje da su na lokalnom nivou DSS i NS imale posebne liste i da je NS „od starta imala zahteve koji nisu mogli biti ispunjeni, dok su joj radikali odmah dali traženo mesto zamenika predsednika opštine“.

Bane Jovanović, predsednik DS-a u Leposaviću, izjavio je za Danas da je „ponuđeni predlog koalicionog sporazuma sa DSS, SNV i Pokretom za Lešak predat vrhu stranke u Beogradu i ministru za KiM Goranu Bogdanoviću“ i da se čeka odgovor. Jovanović tvrdi da „DS nije direktno u vlasti u Leposaviću“ i da „nema koalicioni sporazum sa SRS“.

– Koaliciju čine SRS, NS i SPS, a DS ima sporazum o saradnji sa SPS – naglašava Jovanović i napominje da on „ne podržava SRS“.

U centrali DS-a u Beogradu juče niko nije mogao da odgovori na pitanje kakva je odluka vrha stranke za „slučaj Leposavić“.

Privremene mere zbog izborne matematike

Na lokalnim izborima na KiM, održanim 11. maja 2008. u organizaciji Vlade Srbije, prema podacima Republičke izborne komisije, u opštini Leposavić SRS je dobila 10, DSS osam, DS četiri, SPS tri i SNV za severno Kosovo, NS i Pokret za Lešak po dva mandata. Opštinska vlast konstituisana je 12. juna kada je za predsednika opštine izabran Vlastimir Ratković (SRS), a za njegovog zamenika Petar Biševac (NS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari