Demokrate Srbije: Peti oktobar bio simbol promene i to će ostati 1Foto: EPA/LOUISA GOULIAMAKI

Udruženja gradjana Demokrate Srbije saopštilo je danas da je za njih peti oktobar „bio je i ostaće“ simbol promene kojom je srušen „autokratski, destruktivan, po Srbiju poguban režim Slobodana Miloševića“.

„To je dan kada su gradjani Srbije ustali u odbranu svog glasa, institucija i demokratije“, saopštili su iz Demokrata Srbije, povodom obeležavanja 21-godišnjice velikih demonstracija u Beogradu, kojima je 5. oktobra 2000. godine okončana vladavina Slobodana Miloševića.

Kako navode, povratkom na vlast „istih retrogradnih, destruktivnih snaga iz 90- tih“, pokazuje se da je bio potreban 6. oktobar kojim bi se sa političke scene uklonili svi odgovorni – lustracijom i utvrdjivanjem odgovornosti za ugrožavanje ljudskih prava, života i nacionalnih interesa.

„I pored neprekidnih napada na istorijski značaj 5. oktobra, sramne revizije istorije i falsifikovanja činjenica, za sve demokrate to je dan kada su završene ratne devedesete i kada se Srbija okrenula evropskoj budućnosti. Danas, kao i tada, vreme je da gradjani jasno kažu ‘dosta, hoćemo da se poštuje naš glas, hoćemo institucije koje će braniti naša prava, hoćemo demokratsko društvo, hoćemo pravdu’ „, navode Demokrate Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari