Opštinski odbor Demokratske stranke u Pirotu doneo je odluku da izađe iz lokalne vlasti. Predsednica pirotskih demokrata Danijela Ćirić rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da je odluka doneta zbog „netransparentnosti i nemogućnosti postizanja dogovora oko donošenja važnih odluka u opštini’’.

– Sve vreme smo želeli da budemo ravnopravni partneri i da učestvujemo u donošenju odluka i u kreiranju politike u ovom gradu. Međutim, nismo naišli na pozitivan odjek partnera, pre svih Koalicije za Pirot, ali ni G17 plus, SPS i SPO. Posle višemesečnih razgovora i pregovora, na preksinoćnoj sednici Opštinskog odbora doneli smo odluku da istupimo iz lokalne vlasti. To konkretno znači da će DS povući sve svoje funkcionere i da će i članovi upravnih i nadzornih odbora morati da podnesu ostavke. Odbornici DS nikada nisu bili dizači ruku i nikada neće biti nečija glasačka mašina koja će samo da potvrđuje nečije odluke koje su kreirane bez našeg učešća. Nismo razgovarali o kadrovskim rešenjima, razgovarali smo o principima i načinu funkcionisanja i načinu donošenja odluka i kreiranja politike. Odbor je odluku doneo većinom glasova i moraće da se poštuje. Obavestili smo i centralu stranke i imamo njihovu podršku. Obavestili smo i lokalnu vlast. Bićemo korektna opozicija – kaže Ćirićeva.

Predsednik Skupštine opštine i jedan od čelnika Koalicije za Pirot Milan Popović kaže da je pravo DS da li će ostati u vlasti ili ne.

– Već duže vremena pregovaraju s nama o nekim pozicijama. Kod njih je bitno samo kadrovanje. Mi imamo drugi princip rada, a to je stvaranje uslova da se što više doprinese Pirotu i da se što više uradi. Ako su se osetili nesposobnim za to i da ne mogu da odrade to što smo se dogovorili na početku godine ili na početku ulaska u vlast, onda je njihovo pravo da izađu. Njihovim izlaskom nije ugrožena većina – kazao je Popović.

Izlaskom DS iz lokalne vlasti nije ugrožena većina u SO Pirot. Koalicija za Pirot zajedno s G17, SPO i SPS ima 31 odborničko mesto, DS ima devet odbornika, a SRS 16 mandata. DS ima zamenika predsednika SO, člana Opštinskog veća i direktora Istorijskog arhiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari