Demokratska stranka pozvala na poništavanje konkursa o dodeli nacionalnih frekvencija 1REM Foto: Danas/Vojin Radovanović

Demokratska stranka pozvala je danas političke aktere i javnost da podrže urgentne zahteve za poništavanje konkursa o dodeli nacionalnih frekvencija, zatražila pokretanje postupka protiv prekršilaca i raspuštanje aktuelnog saziva Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

„Obnavljanje dozvola za četiri privatne televizije, koje su ih i do sada koristile, predstavlja grubo odstupanje od propisanih kriterijuma za dodelu frekvencija sa nacionalnom pokrivenošću“, navodi se u saopštenju DS.

Prema objašnjenju DS, zahtev za poništavanje i ponovno raspisivanje konkursa temelji se i na kršenju odredbe iz člana 96. Zakona o elektronskim medijima.

Taj član, kako se podseća, obavezuje REM da uzima u obzir da li su elektronski mediji, koji su već pružali medijsku uslugu, poštovali uslove sadržane u Zakonu i uslove iz dozvole.

„Nedopustivo je samosvojno tumačenje zakonskih normi i izjava predsednice Saveta da je ovo novi konkurs i da se ne uzima u obzir šta je bilo do sada“, zaključila je potpredsednica DS Tatjana Manojlović.

Ona smatra i da bi Radiotelevizija Srbije (RTS) zaista trebalo da radi u skladu sa Zakonom o javnim medijskim servisima, „a ne da bude još jedna poluga u rukama vlasti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari