Demokratska stranka usvojila deklaraciju o EU integracijama 1Foto: Printscreen

Demokratska stranka usvojila je večeras Deklaraciju o posvećenosti evropskim integracijama i pozvala Evropsku uniju da snažno i nedvosmisledno podrži ponovno uspostavljanje evropskih vrednosti u Srbiji, a istakla je važnost da se Srbija iskreno pridruži pozicijama EU prema ratu u Ukrajini.

Kako se navodi u saopštenju, DS je u Deklaraciji pozvala EU da u Srbiji podrži uspostavljanje slobode, demokratije, vladavine prava, jednakosti, poštovanja ljudskih prava i promocije ljudskog dostojanstva, pluralizma, tolerancije, pravde i slolidarnosti, „čija se degradacija i slabljenje desila tokom pristupnih pregovora sa EU.

„Pristupni pregovori trebalo je da Srbiju vrednosno približe EU, ali je tokom pregovora Srbija samo formalno napredovala ka Uniji, odstupajući suštinski sve više od njenih vrednosti“, ističe se u Deklaraciji.

Ta stranka pozvala je EU da pomogne u uspostavljanju demokratije u Srbiji i da se striktni i snažni zahtevi za pridržavanjem evropskim vrednostima ne završe na spoljnopolitičkom planu, već da se, pre svega, usmere na unutrašnji plan kako bi građani Srbije osetili koristi pristupanja Uniji i ponovo uvideli zašto je Srbiji mesto u njoj, usled čega bi i njihova podrška ulasku u Uniju porasla.

„Smatramo da je potrebno da se Srbija iskreno pridruži pozicijama EU prema ratu u Ukrajini i pozivamo organe Srbije da bez odlaganja to i učine“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da DS smatra da isključivo spoljnopolitičko usklađivanje Srbije sa pozicijama EU nema smisla ukoliko je odvojeno od usvajanja evropskih vrednosti na unutrašnjem planu, budući da samo zajedno oni čine državu spremnom za članstvo.

U saopštenju se ukazuje da je poštovanje i promocija evropskih vrednsti osnovni uslov za članstvo u EU naveden u članu 49 Ugovora o EU, a da se Srbija od 2012. godine ozbiljno udaljila od tih vrednosti i da je danas, više nego ikad ranije, potrebna snažna i nedvosmislena pomoć Evropske unije kao bi se suštinski vratila tim vrednostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari