Anketa: Britanci misle da Džonson treba da podnese ostavku 1foto EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Džonsonova politička budućnost visi o koncu nakon što je nekoliko njegovih ministara podnelo ostavke zbog gubitka poverenja u premijera.

Ministar finansija Riši Sunak i ministar zdravlja Sadžid Džavid podneli su juče ostavke, dok su ministarka pravde Viktorija Atkins i ministar za brigu o deci i porodici Vil Kvins isto uradili danas. Oni su to učinili nakon što se britanski premijer izvinio zbog postavljanja poslanika Krisa Pinčera na važnu poziciju u poslaničkom klubu Torijevaca, iako je znao za njegovo neprimereno seksualno ponašanje.

Nemali broj visoko pozicioniranih konzervativaca pozvao je Džonsona da podnese ostavku pre nego što „povuče i vladu i stranku za sobom”, ali je on jasno stavio do znanja da planira da ostane na funkciji i već prekomponovao kabinet i imenovao nove ministre finansija i zdravlja.

Kratka anketa međunarodne agencije za istraživanje javnog mnjenja, sprovedena 5. jula, pokazuje da građani Velike Britanije smatraju da bi Džonson trebalo da napusti Dauning strit. Naime, 69 odsto ispitanika je na pitanje da li Džonson treba da podnese ostavku odgovorilo potvrdno, 18 odsto da ne bi trebalo, dok 13 odsto nema odgovor na to pitanje.

I dok misle da bi ostavka bila pravi odgovor na novonastalu krizu, mali broj ispitanika veruje da će se to i dogoditi. Na pitanje da li će Džonson podneti ostavku samo 4 odsto ispitanika je odgovorilo da definitivno hoće, dok 17 odsto smatra da će se to verovatno desiti. Ipak, 68 odsto ispitanika ubeđeno je da Džonson neće otići sa te funkcije. Preostali nisu imali odgovor na to pitanje.

Istraživače javnog mnjenja zanimalo je i da li građani smatraju da je Riši Sunak doneo pravu odluku kada je podneo ostavku na mesto ministra finansija. Više od polovine ispitanika smatra da je Sunak trebalo da podnese ostavku, 14 odsto ne podržava tu odluku, dok više od četvrtine ispitanika nema formiran stav o tom pitanju.

Zašto su ministri napustili kabinet?

Ministri su podneli ostavke odmah nakon što se Džonson izvinio jer, kako je rekao, nije shvatio da je Kris Pinčer nepodoban za funkciju u poslaničkom klubu Torijevaca, nakon što su protiv njega podnete optužbe za nedolično seksualno ponašanje.

Pinčer je podneo ostavku na mesto poslanika prošle nedelje zbog optužbi za seksualne napade. Džonson je priznao da je znao za žalbu na Pinčerovo ponašanje iz 2019. godine i dodao da je pogrešio što nije reagovao tim povodom.

Nedugo nakon Džonsonove izjave za novinare ministri finansija i zdravlja su podneli ostavke uz obrazloženje da ne mogu da rade u toj vladi čiste savesti, da je premijer izgubio njihovo poverenje, te da javnost s pravom očekuje da se vlada vodi ispravno, kompetentno i ozbiljno.

Skandal za skandalom trese britansku političku scenu poslednjih meseci. Pre samo mesec dana  Džonsonu je izglasano poverenje nakon skandala zbog zabava u Dauning stritu za vreme karantina tokom pandemije korona virusa, takozvanog Partigejta. Pošto su poslanici vladajuće Konzervativne stranke izglasali poverenje lideru stranke i premijeru, iako je 148 torijevaca glasalo protiv Džonsona, njegova pozicija je u narednih godinu dana sa te strane zaštićena, jer poslanici ne mogu ponovo da pokrenu proceduru u tom roku.

Anketa renomirane agencije You Gov urađena je juče na uzorku od tri hiljade punoletnih građana Velike Britanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari