Bitcoin ili akcije, šta je unosnije i rizičnije? 1foto EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Investiranjem u kriptovalute suočavate se i sa mogućnostima iznenadne zabrane iste iz mnogo razloga u mnogim državama ili pak na globalnom nivou, dok to uopšte nije slučaj sa akcijama.

U poslednje dve godine vlada prava pomama za kripto-valutama a trend nije zaobišao ni našu zemlju. Evidentno je da su mahom mlađe generacije zainteresovane za ovaj vid nove „aktive“ u plasiranja novca u istu. Najveći broj njih međutim ulazi u svet kriptovaluta uz oskudno ili nikakvo predznanje.

U našoj zemlji je već uočljivo da se glavni izvor pribavljanja informacija na ovu tematiku i donošenje odluka baziraju na pojedinim youtube kanalima i tamošnjim predavačima, za koje niko ne zna šta imaju iza sebe u smislu iskustva, znanja i dostignuća u svetu investiranja i finansija, piše Vaso Dulović za Demostat.

Paušalne ocene da će se na kriptovalutama praviti bogatstva i da cena ima rasti do u nedogled kao i agresivni marketing na društvenim mrežama obično su glavni okidač kod mladih ljudi da počnu sa plasiranjem novca preko neke od ovdašnjih kripto-menjačnica. Na drugoj strani, raste i broj onih koji investiraju u prave finansijske instrumente od kojih su svakako najpoznatije akcije. Međusobna razlika između ova dva vida investiranja je i na globalnom nivou dramatična a itekako u našim uslovima.

Prva stvar na koju svako mora obratiti pažnju u pravljenju izbora investiranja je ta da kupovinom akcije stičete realno vlasništvo realne imovne, bez obzira da li ste zainteresovani za spekulaciji ili dugoročno držanje iste i da njenu cenu određuju poznati i donekle predvidljivi faktori (trendovi poslovanja kompanije, dividende, preuzimanja, rast dobiti i prihoda, novi projekti, ekspanzija tržišta).

Sa druge strane kupovinom kriptovalute, ne dobijate nikakvo vlasništvo, nikakvu realnu imovinu a šta određuje njihovu cenu često puta ne znaju ni vrhunski stručnjaci u ovoj oblasti a kamoli domaći youtberi – u najvećem broju slučajeva to je čista spekulacija i psihologija. Kada su u pitanju manje poznate kripto-valute od Bitcona ili Etehriuma onda smo vrlo blizu terena kockanja pa nema svrhe njih ni porediti sa investiranjem u akcije.

Investiranjem u kriptovalute suočavate se i sa mogućnostima iznenadne zabrane iste iz mnogo razloga u mnogim državama ili pak na globalnom nivou, dok to uopšte nije slučaj sa akcijama. Volatilnost na cenama tačnije nivo oscilacija postoje u oba slučaja ali je po pitanju kriptovaluta ona višestruko veća nego na polju akcija, čime se rizik drastično uvećava.

Mogućnost prevara je na polju kriptovaluta značajna, obzirom da dobar deo njih već sada vrlo lako potpada pod opciju „scam“, što nije slučaj sa akcijama, osim u nekim ekstremnim slučajevima koji se veoma retko viđaju. Posedujući akcije možete ostvarivati i pasivan prihod čak ako i nema nikakve značajnije promene cene na njima, kroz dividende. To nije slučaj sa kriptovaluta, obzirom da će vam za zaradu na njima biti uvek potreban rast cene.

U konačnom rezimeu možemo zaključiti da ulaganjem u kriptovalute najverovatnije možete ostvariti veći vid zarade nego ulaganjem u akcije ali uz neuporedivo veći rizik koji podrazumeva mogućnost totalnog gubitka uloženih sredstava ili izuzetno velikog procenta sitih. Sa druge strane, ulaganjem u akcije možda ćete imati manji vid prinosa (mada on nije toliko mali poslednjih godina) ali će rizik biti značajno manji i moguće ga je kontrolisati i čak donekle i preduprediti, pravilnom selekcijom u portfelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari