Deo novosadske opozicije traži smenu Upravnog odbora RTV 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

 

Novosadski gradski odbori Stanke slobode i pravde, Pokreta za preokret, Pokreta slobodnih građana i Akcija progresivne Vojvodine traže smenu Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine zbog neizbora direktora RTV-a, dovođenja ove kuće pred propast i uskraćivanja građanima Vojvodine da budu blagovremeno i istinito informisani, navodi se u saopštenju koje potpisuju ove organizacije.

Oni najoštrije osuđuju dodatno unižavanje Radio-televizije Vojvodine, što zapravo znači unižavanje građana Vojvodine jer ovaj javni servis plaćaju građani, a krivicom Upravnog odbora ostao je bez rukovodstva.

„RTV nastavlja da posluje bez generalnog direktora, iako je 1. februara 2023. godine bio raspisan konkurs za izbor prvog čoveka pokrajinskog javnog servisa, očito zbog sukoba struja unutar Srpske napredne stranke. Upravni odbor je propustio da izabere generalnog direktora, ali je i sam način rada Upravnog odbora, koji kontroliše SNS, onemogućio da se na konkurs jave kompetentne osobe jer je bilo jasno da takva ličnost ne može dobiti podršku partijskih vojnika“, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, sudeći po svemu RTV će krajem meseca ostati i bez v. d. generalnog direktora, što znači da će po drugi put ostati bez poslovodstva.

„Ovo dokazuje da je RTV pod potpunim krahom i s obzirom na ulogu koju joj daje zakon u pogledu blagovremenog i istinitog informisanja građana na području Autonomne Pokrajine Vojvodine, ali u pogledu ekonomskog poslovanja, naročito nenamenskog trošenja novca građana. Za sve ovo odgovorni su Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, i prvi čovek SNS-a Miloš Vučević“, piše u saopštenju.

Oni podsećaju da su nekoliko puta ukazivali na to da je Radio-televizija Vojvodine postala produžena ruka SNS-a u pogledu prikrivanja istine o stanju u Vojvodini i u pojedinim lokalnim samoupravama u pokrajini.

„Srpska napredna stranka je omogućila pljačku građana, koji plaćaju pretplatu, kroz enormne iznose koji se plaćaju „partnerskim“ kompanijama za „proizvodnju programa“, ali i za vršenje usluga poput obezbeđivanja ili čišćenja prostorija RTV-a. Ukazivali smo i na činjenicu da i pored nove zgrade, koja je plaćena triput više nego što je bilo predviđeno, RTV i dalje plaća NIS-u zakup zgrade. Preduslov da se s ovim prekine jeste smena svih članova Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari