Deo parlamentarne opozicije počeo prikupljanje potpisa za sazivanje vanredne sednice o KiM 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Četiri „državotvorne“ parlamentarne stranke do kraja ove nedelje uputiće poziv svim parlamentarnim opozicionim poslaničkim grupama, da potpišu zahtev predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću, za sazivanje vanredne sednice parlamenta o Kosovu i Metohiji i o onome što je dogovoreno u Briselu.

Da bi se stekli uslovi za sazivanje te posebne sednice skupštine potrebno je da zahtev potpiše 84 poslanika, odnosno jedna trećina od ukupnog broja posanika. Međutim, već sada je jasno da pojedine opozicione poslaničke grupe, proevropski orijentisane, nisu za održavanje nove sednice o Kosovu.

Dr Tamara Milenković Kerković, poslanica Pokreta Dveri, u izjavi za Danas kaže da bi jedina tačka te sednice bila razmatranje posledica protivustavnog akta prihvatanja francusko- nemačkog Sporazuma od strane predsednika Republike.

„Potrebno je da zahtev potpiše 84 poslanika. Pozive da svojim potpisom zahtevaju sazivanje vanredne sednice Narodne skupštine poslaćemo narodnim poslanicima svih opozicionih stranaka, kojih je ukupno ima 90, zajedno sa poslanicima koji nisu u poslaničkim grupama. Vreme pred nama pokazaće ko će od poslaničkih grupa i poslanika tražiti sazivanje vanredne sednice o ovom, de facto vanrednom stanju koji se može smatrati i državnim udarom“, kaže Kerković.

Dodaje da narodni poslanici koji, bez obzira na svoj stav prema KiM, ne potpišu zahtev za vanredno zasedanje Skupštine, očigledno sarađuju sa režimom i to će se nakon ovog poziva jasno videti.

„Istovremeno sve tri poslaničke grupe Dveri, Zavetnici i NADA koje predstavljaju pola miliona građana Srbije već su tražile ostavku predsednika Republike i raspisivanje izbora jer ovakva politika nije bila kandidovana na prošlogodišnjim izborima. Ko hoće da politiku secesije Kosova sprovodi i uvede sankcije Rusiji mora da tu politiku najpre kandiduje na izborima. Ova vlast i predsednik Republike su ovim i izgubili legitimitet i to je razlog za vanredne izbore na kojima treba da kandiduju svoju novu politiku prema Kosovu i Metohiji. Stoga je prvi korak sazivanje vanredne sednice Narodne skupštine kao najvišeg organa vlasti i suvereniteta države“, ističe sagovornica Danasa.

Već sada je jasno da za zakazivanje nove sednice parlamenta neće biti prikupljen potreban broj potpisa. Demokratska stranka, koja ima deset poslanika, kako kaže Zoran Lutovac neće potpisati zahtev.

Pitanje je i da li će stopama DS krenuti i poslanička grupa Moramo – Zajedno, koja se nije jasno odredila ni prema poslednjoj rundi pregovora u Briselu.

Sudeći po disonantnim tonovima koji dolaze iz ove poslaničke grupe postoji mogućnost da neko od poslanika, ipak, podrži vanredno zasedanje o KiM, mada na pitanja Danasa niko iz ove poslanike grupe nije želeo da odgovori.

I samostalni poslanik Aleksandar Olenik ističe da svojim potpisom neće podržati „profesionalne nedavače Kosova“.

„Već smo imali sednicu skupštine o Kosovu na kojoj smo formalno raspravljali o nekom izveštaju neke kancelarije, ali smo suštinski raspravljali u Evropskom predlogu za Kosovo, jer je Aleksandar Vučić usmeno izneo sve najvažnije delove tog sporazuma. Ako pogledamo objavljeni Evropski sporazum i uporedimo ga sa iznetim u skupštini, jasno je vidljivo da smo već raspravljali o tome i da je 154 poslanika glasalo ZA. Nikada nisam pa ni sada neću svojim potpisom podržati profesionalne nedavače Kosova koji sasvim lepo žive od 30 godina obmanjivanja građana“, ističe Olenik.

Dodaje i da je Evropski predlog za Kosovo iznuđen, ali je realan i dobar, te ga treba što pre potpisati i sprovesti. Pored toga, to je i mirovni sporazum koji Albancima i Srbima garantuje mesto na zapadu, naše mesto u NATO i naše mesto u EU.

Pavle Grbović, zamenik šefa poslaničke grupe Ujedinjeni, kaže za Danas da nije upoznat sa zahtevima takozvanih državotvornih stranaka.

„Od nas nije tražena podrška i ne očekujem da će biti imajući u vidu da smo na potpuno drugačijim pozicijama kad je reč o toj temi. Međutim, saglasan sam sa time da je takva sednica potrebna, jer sada imamo konkretan dokument na stolu i treba doneti odluku. Niko nema pravo da se igra sa našom budućnošću, tako što će svojevoljno odlučiti da zbog ličnog komfora i brige za rejting žrtvuje još jednu generaciju“, objašnjava Grbović.

I Radomir Lazović, šef zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd, smatra da je dobro da se u skupštini razgovara o ovim pitanjima, ali da će u okviru poslaničkog kluba narednih dana doneti odluku da li će podržati predlog dela opozicije.

„Ali ta obraćanja predsednika su potpuno izmanipulisana, tako da javnost ništa ne sazna, osim da je opozicija rušitelj države, da nas napada da smo izdajnici i strani plaćenici. Tako je bilo svaki put do sada, a odgovora na pitanja koja postavljamo nema, nema nikakvog plana za budućnost, niti prihvatanja odgovornosti za dosadašnje katastrofalno vođenje pregovora. Odlučićemo u narednim danima da li ćemo podržati ovaj predlog“, napominje Lazović.

Dodaje i da predsednik daje potpuno kontradiktorne izjave u javnosti, pa je zato veliko pitanje o čemu bi se uopšte pričao kada jedan dan prihvata evropski predlog, ali neće da ga sprovede, drugi dan ne prihvata, hvali se da nije potpisao, ali da je to najbolje što ćemo dobiti.

„Zaista šizofrenična situacija“, ocenjuje sagovornik Danasa.

U Narodnoj stranci tvrde da podržavaju inicijativu za sazivanje vanredne sednice parlamenta, a napominju i da su otvoreni za saradnju sa svima koji se protive potpisivanju ponižavajućeg sporazuma. Zahtevaju, takođe, i smenu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Predsedništvo Narodne stranke jednoglasno je odlučilo da apsolutni prioritet u delovanju stranke u narednom periodu bude borba protiv potpisivanja takozvanog francusko-nemačkog plana za Kosovo i Metohiju. Potpisivanje tog dokumenta bila bi nacionalna katastrofa i izdaja“, kaže se u odgovoru Narodne stranke Danasu i dodaje da ta stranka poziva na prevazilaženje svih političkih i ideoloških podela u ovom odsudnom trenutku za narod i državu.

Narodna stranka će, kako navode, od danas sve svoje resurse i snage uložiti u sprečavanje izdaje kroz angažovanje sa narodom i političkim i društvenim akterima.

„Moramo pružiti odlučan otpor izdaji, jer se prihvatanjem samoproglašenog „Kosova“ kao susedne države dovodi u pitanje opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji, prihvata otcepljenje dela državne teritorije i saglašava se sa tim da je NATO agresija 1999. godine bila opravdana. Potpisivanjem ovog sporazuma otvorila bi se vrata stvaranju Velike Albanije i novim sukobima na Balkanu. Ono što budemo činili narednih dana odjekivaće generacijama ispred nas i trajno će odrediti njihov odnos prema nama“, kaže se na kraju izjave, koja je Danasu prosleđena iz Narodne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari