Desna opozicija uoči sastanka u Briselu poziva građane na "otpor kapitulaciji" 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Poslanici dela opozicije, koji sebe nazivaju „državotvornom“ opozicijom, najavili su danas da će pozvati građane na „otpor kapitulaciji“ jer kako su naveli, evropski predlog za rešenje Kosova nije ništa drugo do „poziv Srbiji da kapitulira i odrekne se dela svoje teritorije“.

Uoči nastavka dijaloga o Kosovu, najavljenog za naredni ponedeljak u Briselu, predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je da onaj ko potpiše predloženi plan, „uvodi Srbiju u nemire i nestabilnost“.

„Možemo zahvaliti Miroslavu Lajčaku što nas je obavestio šta nas čeka u ponedeljak u Briselu. Od početka smo govorili da je Aleksandar Vučić pristao na potpisivanje ovakvog sporazuma i da samo traži medijsko objašnjenje da je spreman na odricanje od Kosova i Metohije“, rekao je lider Dveri na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Ponovio je ocenio da je evropskim planom predviđeno da će Srbija priznati simbole i dokumenta „lažne države Kosovo“ i da se ne protiviti članstvu Prištine u medjunarodnim organizacijama.

„Šta je sve to nego priznanje lažne države Kosovo. Ničim vlast ne može sakriti tu istinu. To je rušenje ustavnog poretka a ne ono što režimski mediji ovih dana pokušavaju da prikače rodoljubima“, kazao je Obradović.

Dodao je da očekuje da se o evropskom planu za Kosovo oglasi i Srpska pravoslavna crkva (SPC).

„Sve veći broj građana, udruženja, stranaka se priključuje našem bloku. Verujem da ćemo svim parlamentarnim i vanparlamentarnim metodama borbe uspeti da sprečimo izdaju. Pozvaćemo gradjane na otpor kapitulaciji jer kao što je rekao ženeral Draža Mihailović: ‘

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Jovanović ocenio je da se uoči predstojećeg sastanka u Briselu, Srbija suočava sa „potencijalno najvećim poniženjem u svojoj nacionalnoj istoriji“.

„Sporazum koji će biti na stolu u ponedeljak je sporazum o priznanju secesije naše južne pokrajine. Nevažno je kako će priznanje uslediti, implicitno ili eksplicitno. Posledice su stvaranje nezavisnog Kosova, Velike Albanije, ogromne geopolitičke nestabilnosti za naš narod“, rekao je Jovanović.

Ponovio je da je predloženi plan „protivustavan“ i da bi posledice prihvatanja takvog predloga bile „protivustavne“.

„To što Aleksandar Vučić trenutno radi je antidržavno ponašanje, ponašanje koje nosi krivično-pravnu odgovornost. Za ovako nešto se odgovara. Pozivam gradjane da budu svesni opasnosti u kojoj se Srbija nalazi, medijskog i svakog drugog nasilja kog Vučić sprovodi nad svima nama“, kazao je Jovanović.

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski najavila je da će se „državotvorna“ opozicija „svim legitimnim i legalnim“ sredstavima boriti protiv „izdaje srpskih nacionalnih interesa“.

„U ponedeljak se odlučuje o sudbini i budućnosti Srbije, da li smo masa ili nacija, država ili kolonija. Odlučni smo da branimo volju ne samo pola miliona gradjana koji su na izborima glasali za nas već i većinsko raspoloženje stanovništva koje se ne slaže sa secesijom Kosova i Metohije. Spremni smo da se borimo do kraja“, kazala je predsednica Zavetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari