Devenport o odluci Srba da napuste institucije na Kosovu: Zabrinut sam zbog okolnosti koje ugrožavaju integraciju 1foto FoNet Nenad Đorđević

Šef misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport je povodom odluke Srba sa severa Kosova da napuste kosovske institucije, izjavio da je zabirnut zbog novonastalih okolnosti i izjava koje, kako navodi, ugrožavaju integraciju, preneo je danas Kossev.

Devenport je u subotu kasno uveče rekao da je integracija Kosovske policije i pravosuđa bila važna za održavanje i jačanje vladavine prava na Kosovu, kao i za zaštitu interesa nevećinskih zajednica.

On je ocenio da je integracija jedan od najvažnijih dobitaka dijaloga uz posredovanje EU, te da je ona donela koristi široj javnosti i svim zajednicama.

„Pozivam sve strane da ne dozvole da neslaganja oko aktuelnih pitanja ugroze ono što je postignuto poslednjih godina. I pozivam na proaktivno političko angažovanje Prištine i Beograda u cilju postizanja napretka ka punoj normalizaciji njihovih odnosa“, poručio je Devenport.

Devenport je ukazao da je OEBS spreman da nastavi da podržava integraciju policije i pravosuđa i da, u okviru svog mandata, podrži sprovođenje sporazuma iz dijaloga.

„Jače angažovanje u dijalogu je od suštinskog značaja za očuvanje interesa, kao i za bezbednost i sigurnost svih“, kazao je Devenport.

Kasno sinoć kratkom porukom oglasio i francuski ambasador u Prištini navodeći da je sada vreme da svi budu odgovorni i uzdržani. Iz Evropske unije su pozvali na poštovanje preuzetih obaveza, odnosno Srbe da se vrate u kosovske institucije, a Prištinu da odmah produži rok za tablice i krene sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

Reagovao je i KFOR, kao i zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana, koji su poručili da prate situaciju, odnosno da su spremni da interevenišu ukoliko bezbednost bude ugrožena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari