Devenport: OEBS spreman da prikuplja glasove Srba na Kosovu, ali uslovi za to trenutno ne postoje 1Foto: Print screen Kosovo online

Šef Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Prištini Majkl Devenport poručio je za Kosovo onlajn da je ova misija spremna da se angažuje na prikupljanju glasova srpskih birača koji bi na vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 17. decembar glasali na Kosovu, ali samo ako za to postoje uslovi.

OEBS je spreman da se sprovede prikupljanje listića glasača na srpskim izborima koji bi glasali na Kosovu, kao što je to bio slučaj na prethodnim izborima, pod pretpostavkom da za to postoje isti uslovi. To su, pre svega, konsenzus o pristupi ovom pitanju svih koji su za to zainteresovani, podrška kosovskih institucija i ključno, treba da postoji bezbednosna podrška Kosovske policije, kako bi se glasanje sprovelo“, naveo je Devenport.

Gde će srpski državljani koji žive na Kosovu glasati 17. decembra, naveo je on, zavisiće od ispunjenosti ovih uslova.

„U ovom trenutku, ti uslovi izgleda nisu ispunjeni. Naravno, tu su i logistika i odgovarajući budžet. Mi smo spremni da se angažujemo, ali u ovom trenutku ovi uslovi nisu ispunjeni“, naglasio je Devenport.

Srbija je preko direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Petra Petkovića zatražila od OEBS-a da se srpski parlamentarni izbori zakazani za 17. decembar ove godine organizuju i na teritoriji Kosova, odnosno da se ta misija angažuje u organizovanju i održavanju izbora na Kosovu, dostavljanju izbornog materijala do biračkih mesta, kao i u prikupljanju glasačkih listića i njihovom transportu po okončanju glasanja, a u skladu sa procedurama koje su primenjivane tokom prethodnih izbornih postupaka na Kosovu zaključno sa 2020. godinom.

Kosovski premijer Aljbin Kurti nakon toga je uputio pismo Devenportu u kojem je naveo da da „Srbija treba da predloži poseban sporazum kako bi se srpskoj zajednici na Kosovu omogućilo učešće na izborima u decembru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari