Završen sastanak delegacije Beograda s Lajčakom: Šta je bila glavna tema? 1Arhiva Foto: Twiter/Miroslav Lajčak

Završen je bilateralni sastanak između delegacije Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i njegovog tima.

Kako javlja evropski dopisnik N1, sastanak je trajao duže od dva sata, a prema nezvaničnim informacijama, glavna tema bila je izrada Statuta ZSO. Paralelno su održani i zasebni sastanci eksperata na kojima se razgovaralo o nestalim licima i energetici.

Delegacija Kosova, predvođena glavnim pregovaračem, zamenikom premijera Besnikom Bislimijem, ušla je oko podneva na razgovore sa Lajčakom. Nakon toga planiran je i trilateralni sastanak, ali nema potvrde da će ga biti.

Beograd je, kako je najavljeno, na sastanka u Brisel doveo do sada najveći tim od 18 stručnjaka za oblasti o kojima se pregovara, pre svega o Zajednici/Udruženju opština sa srpskom većinom, nestalima i energetici.

Miroslav Lajčak je prethodnih dana posetio Beograd i Prištinu gde je pokušao da približi stavove dve strane, pre svega kada su u pitanju usaglašavanje predloga EU za smirivanje situacije i nacrt Statuta Zajednice/ Udruženja opština sa srpskom većinom.

Ovo je prvi susret glavnih pregovarača nakon oružanih incidenata u selu Banjska 24. septembra, ali i nakon što je Aljbin Kurti „prihvatio predlog EU“ i tražio da ga obe strane potpišu, zajedno sa dva do sada nepotpisana dokumenta – Briselskim sporazumom i Ohridskim aneksom, što je Aleksandar Vučić odbio, navodeći da je dokument koji im je ponuđen na razmatranje „dobra osnova za dalje razgovore“.

Smirivanje situacije na terenu i uređenje odnosa Beograd i Prištine uslov su za napredovanje na putu ka EU za obe strane. Iz Brisela su jasno poručili da, u suprotnom, integracije u Evropsku uniju ne može biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari