Dimitrijević (RIK): Pet lista i tri manjinske prešle izborni cenzus na parlamentarnim izborima 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je danas da je „na osnovu 93 odsto obrađenih zapisnika biračkih odbora“, pet stranaka prešlo cenzus za parlamentarne izbore, uz još tri manjinske stranke, ali da će konačni rezultati biti poznati 2024. godine.

Dimitrijević je za RTS izjavio da je do sada obrađeno 7.725 zapisnika, od 8.273, koliko je ukupno bilo biračkih mesta na jučerašnjim poslaničkim izborima.

On je rekao da je izborna lista oko Srpske napredne stranke, „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ osvojila 47,4 odsto glasova birača, izborna lista oko Socijalističke partije Srbije „Ivica Dačić – premijer Srbije“ 6,63 odsto, dok je koalicija Nove Demokratske stranke Srbije i Pokreta za obnovu kraljevine Srbije NADA osvojila 4,98 odsto glasova.

Prema njegovim rečima, izborna lista „Srbija protiv nasilja“ je dobila 23,14 odsto glasova podrške, a lista „Mi – glas iz naroda“ Branimira Nestorovića 4.66 odsto.

Cenzus su prešle i tri manjinske stranke, Savez vojvođanskih Mađara i dve stranke Bošnjaka.

„RIK ima rok od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta za održavanje posebne sednice na kojoj će biti saopšteni preliminarni rezultati“, rekao je Dimitrijević.

Na pitanje kako će RIK reagovati na protest koalicije „Srbija protiv nasilja“ zbog, kako su najavili organizatori, „krađe izborne volje“ građana, koji je najavljen za danas u 18.00 sati ispred Skupštine grada Beograda uz šetnju do sedišta RIK-a, Dimitrijević je rekao da je „pravo svake političke stranke da svoje nezadovoljstvo iskazuje na određeni način“.

„Izbori su još u toku, niko ne sme da vrši pritisak na organe za srovođenje izbora, oni rade u skladu sa zakonom“, kazao je Dimitrijević.

Podsetio je da je rok za podnošenje prigovora 72 sata od zatvaranja birčkih mesta, kao i da će, ukoliko bude ponavljanja izbora na nekim biračkim mestima, to biti u roku od deset dana od donošenja rešenja o ponavljanju.

Rekao je da će konačni rezultati izbora „biti poznati 2024. godine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari