Diplomatski izvori: Umirivanje "evroskeptičnih glasova" 1Foto: Bojan Cvejić

Diplomatski izvori Danasa nezvanično ocenjuju da se na osnovu poruka koje je visoka predstavnica EU poslala tokom posete Beogradu može „nedvosmisleno zaključiti“ da je ona došla da ohrabri vlasti da nastave put pridruživanja u Uniju.

A srpsku javnost, „u kojoj je primetan porast evroskepticizma“, uveri da je „članstvo u evropskoj porodici naroda dostižno“. U tom kontekstu, naši sagovornici ukazuju da su njene konstatacije da Srbija ima „ključnu ulogu na Balkanu“ bile očekivane, kao i da iznova dočaravaju posvećenost Brisela očuvanju stabilnosti u ovom „krhkom regionu“.

„EU nastoji da pojača diplomatske aktivnosti, odnosno da postane što prisutnija i na Balkanu, gde je evroskepticizam u usponu, i u drugim delovima sveta, što pokazuje i nedavno usvojena Globalna strategija. Dakle, posete visoke predstavnice važan su segment tog novog pristupa Brisela“, konstatuju naši izvori.

Povodom apela za „mirnu izbornu kampanju“ koji je Mogerini uputila u obraćanju srpskim poslanicima, izvori Danasa ističu da zvanični Brisel svake izbore u državama kandidatima za pridruživanje EU, uključujući Srbiju, „smatra važnim ispitom zrelosti demokratskog sistema“. „Izgradnja pravne države je jedan od principa za pristupanje Uniji, a to podrazumeva i omogućavanje fer i poštenih uslova u izbornim kampanjama za sve aktere. Stoga, nije slučajnost što je Mogerini govorila o potrebi da izborna kampanja protekne u miru“, kažu naši sagovornici.

Izvori Danasa nezvanično tvrde da bi se EU „verovatno čudila“ u slučaju da su pored predsedničkih raspisani i vanredni parlamentarni izbori u Srbiji. „Da je Vučić odlučio da se ide i na prevremene parlamentarne izbore, to bi u očima Brisela i Berlina ukazivalo da je vlast u Srbiji nestabilna, budući da su pre nepunih godinu dana građani Srbije birali aktuelni sastav parlamenta“, zaključuju oni.

Poseta Kosovu

Visoka predstavnica EU će danas u okviru svoje balkanske turneje posetiti Kosovo. Planirano je da se, između ostalog, sastane sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i premijerom Isom Mustafom u Prištini, kao i da obiđe Kosovsku Mitrovicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari