DJB: Predat zahtev za smenu Maje Gojković 1

Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je da je danas zvanično predao predloge za smenu predsednice Skupštine Maje Gojković i potpredsnika Skupštine Veroljuba Arsića i da je zahtev potpisao 31 poslanik.

Zahtev pokreta Dosta je bilo za smenu predsednice Skupštine Maje Gojković i potpredsednika Skupštine Veroljuba Arsića potpisao je 31 poslanik i on je danas zvanično predat u

Zahtev je predat u 14:30, a potpisali su ga poslanici DJB, Dveri, Nova Srbija – Pokret za spas Srbije, Slaviša Ristić kao samostalni poslanik i SDS.

U obrazloženju za smenu navodi se da je Maja Gojković od zakazivanja prve sednice 9. avgusta 2016. godine do danas konstantno i očigledno kršila Ustav, zakone, Poslovnik Skupštine i dovela do potpune degradacije Skupštine Srbije, podredivši je predsedniku Vlade i predsedniku vladajuće partije SNS.

Maja Gojković je zloupotrebljavajući svoju funkciju dovela do grubog narušavanja principa podele vlasti, omogućila predsedniku Vlade da zakazuje sednice Skupštine ili je drži u blokadi, a da se u Skupštini ponaša kao predsedavajući kao na posebnoj sednici kada je iznosio ekspoze u svojstvu mandatara, ističe Dosta je bilo u saopštenju.

Pokret takođe navodi da je Maja Gojković omogućila da se poslanici opozicije nesmetano blate, vređaju i unižavaju, oduzimala je reč opoziciji i kažnjavala poslanike opozicije bez ikakvog osnova, dok je istovremeno poslanicima vladajuće koalicije omogućavala tirade van tačke dnevnog reda.

Predsednica Skupštine je omogućavala poslanicima vladajuće većine da vređaju žene žrtve nasilja, da najprizemnijim metodama optužuju roditelje bolesne dece, a umesto argumentovane diskusije Skupština je postala pozornica za nepristojne tirade lažnih optužbi i vređanja opozicionih poslanika, ocenio je Pokret u saopštenju.

Pokret takođe ocenjuje da je poražavajuća činjenica da je Gojković, kršeći poslovnik od Skupštine napravila protočni bojler za zakone koje je predložio predsednik Vlade, pa je za svega 48 sati i preko noći usvojeno više od 20 zakona i sporazuma od kojih je većina drastično uticala na život građana, a da se ni o jednom zakonu nije moglo argumentovano razgovarati u Skupštini.

U saopštenjun se navodi da je inicijativa još 26. decembra poslata svim poslaničkim grupama koje se izjašnjavaju kao opozicione.

Za inicijativu je potrebno 30 potpisa, a tada su je potpisala 26 poslanika i čekali smo na izjašnjenje DS i drugih poslaničkih grupa. Ponovni zahtev za pet nedostajućih potpisa je poslat svim poslaničkim grupama 27. februara. Pošto i posle više razgovora sa šefovima poslaničkih grupa nismo dobili potrebnih pet potpisa, ponovni zahtev je otišao pre dva dana.

Bez obaveštenja, usledilo je ekspresno saopštenje DS da sami pripremaju inicijativu. Poslanici SDS su nam danas popodne, nakon objave DS da je podnela svoju inicijativu koju su takođe podržali, dostavili njihovih pet potpisa.

U saopštenju se kaže da poslanička grupa DJB podržava i inicijativu DS za smenu Maje Gojković i inicijativu DS za smenu članova REM iako je nisu ponudli na potpis tom Pokretu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari