Đerlek: Želimo da budemo deo manjinsko-inkluzivne vlade 1Foto: SPP

Stranka Pravde i Pomirenja dobila je poziv predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, za konsultacije oko formiranja Vlade, koje će biti održane u četvrtak. Naša stranka ima redovne kontakte sa SNS-om i svakako da ćemo se odazvati pozivu na razgovor koji nam je upućen”, kaže za Danas Edin Đerlek, generalni sekretar Stranke pravde i pomirenja, čiji je osnivač Muamer Zukorlić.

Vučić će konsultacije započeti sa manjinskim strankama u četvrtak i očekuje se, da će pored SPP, koji je na aprilskim izborima osvojio tri poslanička mandata, odazvati SVM i Koalicija Albanaca Doline. Predsednik Srbije ranije je najavio da želi manjinsko inkluzivnu vladu, ali osim SVM nije spominjao ko bi od mannina sve mogao da bude deo te vlade.

“Želimo da Stranka pravde i pomirenja preuzme ozbiljnu ulogu u najavljenoj manjinsko-inkluzivnoj Vladi. Da radimo u korist i Bošnjaka i države Srbije, ali i pripadnika svih nacionalnih manjina, kao stranka koja je imala najviše glasova Bošnjaka, i koja u isto vreme reprezentuje širi krug nacionalnih manjina u Srbiji što su pokazali i rezultati na prethodnim održanim izborima u našoj zemlji”, ističe Đerlek.

Savez vojvođanskih Mađara koji već dugi niz godina ima dobru saradnju sa naprednjacima odazvaće se pozivu na konsultacije.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, ovih dana najavio je da je ta stranka spremna da bude deo parlamentarne većine i da participira u radu vlade s pozicija državnih sekretara.

I predsednik DSH u Vojvodini Tomislav Žigmanov napominje da njegovu partiju, radi formiranja nove Vlade Srbije, formalno još nije kontaktirala SNS, ali podseća da je njegova stranka putem medija iskazala spremnost za razgovor.

“Ukoliko Koalicija Albanaca Doline bude dobila poziv iz Vučićevog kabineta, razmotrićemo taj poziv, ali bismo verovatno išli na razgovor”, kaže za Danas Šaip Kamberi, predsednik Partije za demokratsko delovanje i dodaje da nije prioritet njegove koalicije da bude deo vlade, već da se u potpunosti ostvari Plan od sedam tačaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari