Đilas i Tadić odbacuju navode o koaliciji SSP-SDS-DS 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Postoji potreba da sve progresivne i socijaldemokratske partije rade zajedno na dobrobit građana. PES je, kao što je uvek i bio slučaj, posvećen pružanju podrške demokratiji u ovom delu Evrope, navodi za Danas Partija evropskih socijalista (PES) u zvaničnom pisanom odgovoru Danasu.

Odgovor je dat na naše pitanje da li su tačne tvrdnje da PES želi „koaliciju snažnih pro-EU socijal-liberalnih stranaka“ u Srbiji. Portal Nova.rs je, podsetimo, prekjuče objavio kao svoje nezvanično saznanje da Knut Flekenštajn, nemački socijaldemokrata i jedan od posrednika Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu o unapređenju izbornih uslova u našoj državi, mesecima unazad propagira ideju da na sledećim izborima zajedno nastupe stranke koje vode Dragan Đilas, Boris Tadić i Zoran Lutovac.

Od Flekenštajna, „penzionisanog“ evroposlanika, čija je stranka deo „porodice“ PES-a, naš list u protekla dva dana nije uspeo da dobije nikakav komentar na temu navodnog udruživanja opozicije levog centra u Srbiji.

Izvor iz PES-a nezvanično nam je rekao da među evropskim socijalistima ima onih koji smatraju da bi „zajednički nastup opozicionih socijaldemokratskih stranaka na izborima u Srbiji bio dobra vest, jer bi se time postigao bolji rezultat, nego u slučaju da takve partije nastupaju izdvojeno, što su pokazala i neka istraživanja koja su radile organizacije bliske evropskim socijalistima“.

S druge strane, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić demantuju za Danas tvrdnje da su sa predstavnicima PES-a razgovarali o predizbornoj koaliciji SSP, SDS i Demokratske stranke.

Đilas poručuje: „Izmišljenom pričom o predizbornom savezu koji bi činili SSP, DS i SDS se nanosi šteta svima nama koji se iskreno zalažemo za blisku saradnju i jedinstvo svih političkih organizacija koje nikada ne bi ušle u vlast sa SNS-om.”

– Protiv smo bilo kakvih parcijalnih saveza ili koalicija i o tome nikada ni sa kim nismo niti ćemo razgovarati. Naravno da ništa slično nikada nije bilo tema razgovora sa Tanjom Fajon i Knutom Flekenštajnom, koji su ispred PES-a zaduženi za dijalog vlasti i opozicije u Srbiji. Iskreno smo srećni što PES pokazuje ozbiljno interesovanje za napredak demokratije u Srbiji i spremnost da nam pomogne u borbi za evropske vrednosti i socialdemokratske ideje u koje verujemo, navodi predsednik SSP.

Govoreći na istu temu, Tadić naglašava: “Inicijativa o formiranju takve koalicije iz PES-a nije pokrenuta i nismo vodili razgovore na tu temu. Neko vas je očigledno pogrešno informisao.”

– Inače, sve vreme se zalažem za stvaranje snažne socijaldemokratske grupacije u Srbiji i sa idejom očuvanja suštinskih socijaldemokratskih vrednosti sam i osnovao SDS, budući da su nakon 2012. te vrednosti gotovo sasvim uništene i zanemarene. Ideju osnaživanja socijaldemokratske opcije sam imao na umu i kada sam se godinama zalagao za obnavljanje u ujedinjenje velike DS, navodi Tadić.

Međutim, veliko je pitanje da li je to više moguće sa onima koji su podrivali i zaustavljali baš takve pokušaje svih prethodnih godina. I dalje se zalažem za to, ali to zahteva čiste namere, ostavljanje ličnih ambicija po strani, dobru volju i politički kapacitet, konstatuje lider SDS.

Prema mišljenju Borisa Tadića, “udruživanje radi udruživanja bi samo još više naštetilo ideji socijaldemokratije i dodatno razočaralo i demotivisalo opoziciono biračko telo”.

– To se uostalom, baš kao što sam upozoravao, i desilo sa svim dosadašnjim projektima ujedinjenja – raspali su se jer se gradio krov pre temelja. To je naša ideja već skoro deceniju, ali su druge stranke slične ideološke orijentacije uvek do sada odbijale takvu saradnju. Vrata SDS-a ipak ostaju otvorena za sve koji bi iskreno i sa čistim i ispravnim motivima prišli takvom projektu, zaključuje Tadić.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, ukazuje za Danas da je za DS “prioritet sinhronizovani nastup opozicije najpre u obezbeđivanju uslova za slobodne i poštene izbore, a potom i na izborima pod takvim uslovima”.

– To je u ovom trenutku jedini način da se demokratizuje Srbija i suštinski nabolje promeni život njenih građana. Jako je bitno da se na tom zajedničkom zadatku, koji je od javnog interesa, okupe svi relevantni opozicioni akteri koji se zalažu za demokratske promene, nezavisno od toga kakvog su ideološkog opredeljenja. Socijaldemokratske partije unutar Evropskog parlamenta zainteresovane su za jačanje socijaldemokratskih ideja i stranaka širom Evrope, pa i u Srbiji, kaće Lutovac.

Demokratska stranka je punopravna članica evropske organizacije socijaldemokratskih stranaka, pa je prirodno da naše “sestrinske partije” unutar Evropskog parlamenta žele da ojačamo i udružimo političko delovanje sa drugim strankama socijaldemokratske orijentacije, poput SSP-a i SDS-a, ističe lider DS.

Kako objašnjava Lutovac: ”To je u skladu sa našim strateškim opredeljenjem građenja integrativnih procesa u opoziciji. Ideološko-programsko grupisanje socijaldemokratskih stranaka vidim kao deo tog šireg procesa okupljanja svih onih koji bi da Srbiju menjaju nabolje“.

„Naša je dužnost da posebne interese stavimo u službu interesa svih građana. U borbi protiv kriminala i režima koji ga štiti i generiše i koji je uzurpirao državu potrebni su nam svi koji žele dobro Srbiji i njenim građanima, zato je važno da se svi drugi procesi, uključujući i ideološko-programska grupisanja, podrede tom najvažnijem cilju”, poručuje lider DS.

Samofalov o pozivu Dačića: Dijalog moguć samo uz posredovanje EU

Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS, odrično odgovara na pitanje Danasa da li bi se ta partija uključila u dijalog vlasti i opozicije o unapređenju izbornih uslova koji se vodi u Skupštini bez posrednika iz Evropskog parlamenta.

“Svakako se ne bismo uključili u taj dijalog. Platformu smo predali Skupštini, isključivo poštujući elementarna pravila ovakvog dijaloga, jer je ovo ipak dijalog između vlasti i opozicije i smatrali smo da to podrazumeva da i vlast mora biti upoznata sa našim zahtevima. U krajnjem slučaju, vlast je ta koja će na njih odgovarati, a ne Evropski parlament. Inače upravo SDS je inicirala i zagovarala posredništvo EU, čak i onda kada su gotovo sve druge opozicione stranke odbijale da učestvuju u dijalogu pod posredništvom EU. Ostali smo dosledni tom stanovištu, pa tako i danas ne bismo učestvovali u pregovorima bez posredništva EU, jer je ova vlast od 2012. svaki put pokazala svoj antidemokratski karakter”, ističe Samofalov.

Podsetimo, kako je naš list objavio, predsednik parlamenta i moderator tih razgovora Ivica Dačić je izneo predlog da predsednik SDS Boris Tadić bude pozvan da se uključi u dijalog bez evroposrednika, uz obrazloženje da je on poslao svoju platformu za dijalog u Narodnu skupštinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari