Đilas: Novi izbori i smanjenje tenzija su moj cilj, Vučića nikada nisam molio za funkciju 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

„Dva puta sam poslednjih godina okupljao opoziciju i nezavisne intelektualce u želji da smenimo vlast Srpske napredne stranke, a sada sam proglašen izdajnikom od pojedinih opozicionara i pre nego što sam seo da razgovaram“, izjavio je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas povodom današnjih brojnih kritika zašto ide sutra na sastanak sa Vučićem.

Đilas je u pisanoj izjavio naglasio da „u Srbiji koja se davi u mržnji i podelama bez šanse za napredak, kao predsednik Stranke slobode i pravde ide da razgovaram sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da odbrani volju Beograđana koji su glasali za promene“.

“Oni koji imaju sumnju šta ću da kažem, nisu izgleda nikad ni bili dostojni podrške koju sam im dao da budu naši kandidati i kad drugi nisu verovali u njih”, istakao je Đilas.

Dodao je da nikada nije molio Vučića za funkciju i podršku kao neki koji ga kritikuju, podsećajući da je svojevremeno odbio ponude da sarađuje sa SNS i bude potpredsednik Vlade i gradonačelnik.

„Zašto bih sada pristao na bilo šta drugo osim odbrane izborne volje većine Beograđana?“, istakao je Đilas, navodeći da njegov opozicini legitimitet neka preispituje ko želi, a da on od borbe za demokratsku Srbiju neće odustati, iako je, kako kaže, sam platio svih ovih godina najvišu moguću cenu, osim još sopstvenog života.

„Želim da u trenutku kada niko nema legitimnu većinu i kada izbori moraju da se ponove na preko dvesta mesta, a Gradska izborna komisija to osporava, pokušam da odbranim glasove Beograđana i želju za promenom, tražeći nove izbore i bolje i slobodnije uslove na njima. Takvu dužnost imam i kao nekadašnji gradonačelnik i za moje poteze spreman sam da platim političku cenu, jer je izborna volja građana važnija od bilo kakvog političkog kapitala. Opozicija mora da bude odgovorna, jer bez novih izbora ne možemo da zaštitimo izbornu volju građana. Kao i uvek i ovog puta sam realan. Mislim da Vučić u bilo kom trenutku može da napravi većinu, jer svi dobro znaju da mandat pripada odbornicima, kao što znaju da su pojedine stranke opozicije idološki bliže SNS. Želim da verujem da je i Vučić svestan da bi takva njihova pobeda u Beogradu bila nelegitimna i lažna i da ne bi odražavala većinsko raspoloženje građana u Beogradu. Dan pred razgovore sa predsednikom Srbije, oni koji imaju problem sa sopstvenom savešću i koji bi otrčali na javni i tajni poziv neka nastave da osporavaju moju javno iznetu želju da kao predsednik SSP odem i razgovaram“, naveo je lider Stranke slobode i pravde.

Đilas je istakao i da će i Vučiću, kao nekada Miloševiću reći sve što misli o njegovoj vlasti i što je javno govorio.

„Uveren sam da ću uspeti da vodim dijalog u višem interesu građana i države, za smanjenje tenzija sa željom da Srbija bude demokratska zemlja. U normalnoj zemlji razgovor predstavnika vlasti i opozicije ne bi ni bio događaj, a pošto nemamo takvo društvo želim da povlačim poteze koji će, verujem, doprineti normalnosti i smanjenju podela u Srbiji“, poručio je Dragan Đilas u pisanoj izjavi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari