Đilas u pismu PES-u traži poništenje izbora u Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/ BRANISLAV BOZIC

Predsednik Stranke Slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas uputio je danas pismo predsedništvu Partije evropskih socijalista (PES), čiji je SSP član, kojim je apelovao na podršku međunarodne zajednice u zahtevu za poništavanjem izbora u Srbiji i uspostavljanjem posebne međunarodne komisije radi istraživanja svih izbornih nepravilnosti.

Đilas je naveo da je pismo uputio zbog dopisa premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je u svom pismu predsedniku PES-a Stefanu Levenu (bivšem švedskom premijeru) „pokušala da sakrije izbornu krađu, ignoriše dokaze o zloupotrebama i omalovaži međunarodne posmatrače i njihove navode“.

On je ukazao na nepravilnosti, pozivajući se na izjave šefa Misije za posmatranje izbora OEBS/ODIHR Alberta Jonsona koji je izjavio da su izbori u Srbiji bili su nefer i da su bili su obeleženi ozbiljnim nepravilnostima, zloupotrebom javnih resursa, medijskom dominacijom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, negativnim kampanjama i širenjem straha.

Jonson je među ozbiljnim nepravilnostima primetio kupovinu glasova i dovođenje birača iz drugih zemalja da glasaju na izborima u Beogradu, navodi se u Đilasovom obraćanju PES, a prenosi u saopštenju informativna služba Stranke slobode i pravde.

Lider SSP pozvao se i na izjavu šefa posmatraćke misije Saveta Evrope Stefana Šenaha, koji je više puta naglasio da su izbori u Srbiji bili nefer uz ocenu „da je pobeda u Beogradu ukradena od opozicije“.

„Kritikovali smo izbore u Turskoj, Makedoniji, generalno na Balkanu, ali ranije nije bilo takvih izbora“, citirao je Đilas izjavu Šenaha.

U pismu PES-u, Đilas se osvrnio i na izjavu poslanika Evropskog parlamenta Andreasa Šidera da su „izveštaji o prevarama i pokušajima režima Vučića da utiče na rezultate izbora uznemirujući“.

Đilas je posebno istakao ono što Ana Brnabić nije navela u pismu, „poput zahvalnosti ruskim bezbednosnim službama koje su navodno imale informacije o protestima opozicije i koje su podelili sa predstavnicima vlasti“.

Ona nije pomenula ni prekomernu upotrebu sile koju je policija upotrebila posle mirnih protesta, kada je uhapšeno više od 50 demonstranata, među kojima je bilo najviše studenata i srednjoškolaca, napomenuo je Đilas.

Kako je naveo, Ana Brnabić je „zaboravila“ da navede da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao sastanak sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocanom Harčenkom, koji je potom izjavio da ga je predsednik Srbije informisao da Zapad stoji iza protesta opozicije.

„Pozivam Vas da podržite proevropsku opoziciju u Srbiji u kojoj je SSP, ponosna članica PES, stranka sa najvećom podrškom među građanima. Podržite nas u zahtevu da se izbori u Srbiji ponište da Evropa pošalje posebnu komisiju koja bi istražila sve neregularnosti i dala predloge kako da u Srbiji dođemo do demokratskih izbora“, napisao je Đilas.

To je, prema njegovoj oceni, od ogromnog značaja ne samo za Srbiju i njenu evropsku perspektivu, već za ceo Zapadni Balkan.

Iz SSP-a je za utorak 9. januaru najavljena i konferencija za štampu Dragana Đilasa u sedištu stranke, a najavljena tema je „izborna krađa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari