"Ukoliko ne usvoje i preostale prigovore, znači da svesno nastavljaju da kradu": Đorđe Stanković (Biramo Niš) nakon odluke GIK 1Đorđe Stanković: Foto Media i reform centar

Nosilac izborne liste „Biramo Niš“ Đorđe Stanković kaže da se nada da će se Gradska izborna komisija, koja je odbacila svih 17 do sada razmatranih prigovora te koalicije na regularnost glasanja na lokalnim izborima, potruditi da bude „pametna“ i prihvatiti preostale prigovore.

„Verujem da će se potruditi da budu pametni, pa usvojiti preostale opozicione prigovore (kojih je bilo ukupno 35, prim.aut.). Ukoliko se to ne desi, znači da svesno nastavljaju da kradu izbornu volju građana koja je već pokradena na dan izbora. GIK je, recimo, odbila čak i prigovor sa mesta gde je u glasačkoj kutiji bilo 22 glasačkih listića više nego evidentiranih birača u biračkom spisku, a najveći broj je ’glasao od kuće‘“, kaže Stanković za Danas.

Prema pravnom timu „Biramo Niš“, nepravilnosti prilikom navodnog glasanja van biračkog mesta su među najmasovnijim, jer potvrde biračkih odbora o tome da su izlazili na teren ne postoje, ili nisu potpisane od strane birača ili je potpis predsednika biračkog odbora isti kao potpis birača.

Stanković podseća da opoziciji predstoje i žalbe Višem sudu u Nišu na rešenja GIK, kao i „druge instance“.

GIK je za sada odbacila svih 17 razmatranih prigovora izborne liste „Biramo Niš“, uz istovetno obrazloženje da su „nerazumljivi“.

Zakonski rok da odluči o svim prigovorima je večeras do 20 časova.

U obrazloženju svih rešenja o odbacivanju prigovora navodi se da su oni „nerazumljivi“, što je protivno članu 81. Zakona o lokalnim izborima.

"Ukoliko ne usvoje i preostale prigovore, znači da svesno nastavljaju da kradu": Đorđe Stanković (Biramo Niš) nakon odluke GIK 2
Danijela Milićević: Foto Biljana Ljubisavljević

U njima se navodi da su prigovori nerazumljivi zato što su podnosioci naveli da su navodne nepravilnosti uočene u izbornom materijalu sa jednog biračkog mesta, a predlagali da GIK poništi i izmeni zapisnik o radu biračkog odbora sa drugog biračkog mesta.

GIK je u odgovoru „isticala“ i da su zapisnici biračkih odbora sa svih biračkih mesta na kojima su uočene navodne nepravilnosti „uredni, potpisani od strane predsednika i članova biračkih odbora“ i da „u njemu nema unetih primedbi na rad biračkog odbora“.

Predsednica Gradske izborne komisije u Nišu Danijela Milićević kazala je u četvrtak 6. juna da je toj komisiji u zakonskom roku podneto ukuno 35 prigovora zbog nepravilnosti na lokalnim izborima.

Prema podacima izbornih štabova, prigovore su podnele opozicione liste „Biramo Niš“, grupe građana „Dr Dragan Milić“, Kreni- promeni i „Ujedinjeni- Nada za Niš“, nakon što su ostvarile uvid u izborni materijal.

GIK je 3. juna saopštila privremene rezultate, na osnovu obrađenog kompletnog izbornog materijala sa 197 biračkih mesta, po kojima su koalicija oko SNS i opozicija osvojile po 30 odborničkih mandata u Skupštini grada.

U niškom SNS su nakon toga zvanično proglasili pobedu, navodeći da će formirati gradsku vlast sa manjinskom Ruskom strankom, koja je dobila jedan odbornički mandat.

GIK je u toj odluci navela da je Grupa građana „Dr Dragan Milić“ osvojila 16 mandata, „Biramo Niš“ deset, a „Ujedinjeni-Nada za Niš“ i Kreni- promeni po dva mandata.

Opozicija je prethodno proglasila pobedu, pozivajući se na nespornu činjenicu da su njihove četiri liste imale 3332 glasa više nego koalicija oko SNS i Ruska stranka zajedno.

Njihovi predstavnici su kazali da priznaju statistički izveštaj GIK, urađen na osnovu 97 odsto obrađenog uzorka, po kojoj te četiri opozicione liste imaju 30, koalicija oko SNS 29, a Ruska stranka jedan mandat.

Naglasile su da preostala tri odsto biračkih mesta nisu mogla da promene ovakav rezultat, pogotovu ne u korist SNS.

Skupština grada Niša ima 61 odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari