Đorđević o ukrajinskoj krizi: Završeno lažno Vučićevo sedenje na dve stolice 1Foto: Screenshot/YouTube/Nova S/Utisak nedelje

“Izjava Aleksandra Vučića da su mediji u Srbiji neopravdano proruski orijentisani i neobjektivni, licemerna je u potpunosti. Prvo to nije istina, jer se svakodnevno sa gotovo svih Vučićevih medija širi antiruska histerija, u kojoj često i on učestvuje. Setite se samo slučaja takozvanog državnog udara u Crnoj Gori, takozvanog špijuna iz ruske ambasade, prodaje oružja Ukrajini, ili medijskih navoda o ruskoj pozadini nasilnih protesta protiv njegovog režima”, kaže za Danas, Mlađan Đorđević, predsednik pokreta Oslobođenje, koji je obraćanje predsednika Srbije iz Monaka o ukrajinskoj krizi nazvao „antiruskim“ i „velikim pravdanjem pred njegovim zapadnim sponzorima“.

Da podsetimo, predsednik Srbije, govoreći o mogućim pritiscima na Srbiju da se opredeli oko ukrajinske krize, konstatovao je da je u Srbiji 80 medija rusofilski orijentisano, kao i da je 85 odsto naše nacije na strani Rusije. Naveo je da, bez obzira na to, kao predsednik Srbije, ima obavezu da obezbedi mir i sigurnost za građanei očuva mir.

Đorđević podseća na Vučićevu “užasnu”kampanju koju je danima vodio protiv Jevgenija Primakova dok on još nije bio na mestu direktora Ruske saradnje, da bi ga sad Bog zna kako srdačno primao.

“Za sve to vreme na svim Vučićevim televizijama redovno gostuju svakojaki Šormazi, Draškovići, Čede Jovanovići, nekakvi profesori Trifunovići, Jelene Milići i otvoreno agituju za NATO, optužujući Rusiju za “maligni uticaj i destabilizaciju Balkana”. U takvom kontekstu laži i obmana, jasno je da ovakva izjava svedoči o početku onoga na šta pokret Oslobođenje i ja odavno upozoravamo, a to je da je Vučićev zaokret od Rusije prema Zapadu uveliko počeo”, napominje lider Oslobođenja.

On ističe i da ovakve Vučićeve izjave i njegovo ponašanje označavaju kraj sprovođenja njegove lažne rusofilske politike, u bliskoj budućnosti, zarad unutrašnjih poena. Dok se, kako kaže, iza kulisa potpisuje Vašingtonski sporazum, kojim se garantuje energetska diverzifikacija ( otklon od Rusije), sporazumi IPAP i SOFA s NATO i održavanje desetina zajedničkih vojnih vežbi, kako kaže, “sa agresorima na našu zemlju”. Istovremeno se sporazumi sa Rusijom i Belorusijom otkazuju.

“Očigledno je završeno lažno Vučićevo sedenje na dve stolice. Vučić sada potpuno prevodi Srbiju na stranu zapada. To nosi sa sobom sankcije Rusiji, ali i katastrofalne posledice kao što je priznanje Kosova i ukidanje Republike Srpske, povratak na vlast u Crnoj Gori Mila Đukanovića – sve ono na šta mi kao pokret već dugo vremena upozoravamo. A Rusija je prijateljska zemlja koja je mnogo zadužila Srbiju i zaista je nejasno zašto Vučić ima potrebu ovako da se oglašava”, zaključuje Đorđević u izjavi za Danas.

Sve vesti vezane za krizu na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari