Vučić: Pritisci na Srbiju će biti veći nego ikad zbog Putinove odluke, traže se "sankcije" 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle odluke predsednika Rusije Vladimira Putina o priznanju dve samoproglašene republike na istoku Ukrajine, da pozicija Srbije nije laka i da je dovodi u situaciju u kojoj postoje brojni izazovi, kao i da su počeli pritisci da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Vučić je u Monaku za televiziju Pink rekao da će pritisci na Srbiju posle odluke Putina biti mnogo veći nego ikada, da ovo ruši kompletnu bezbednosnu arhitekturu sveta i da „kako će se ko ponašati i ko će šta da čini, to niko ne može da zna“.

Kako je istakao za Srbiju je važno da u smislu političko-bezbednosne arhitekture „naša opredeljenost za mir mora da bude snažna, a naša snaga odvraćanja još snažnija i jača“.

Dodao je da je izdao nalog vojsci i molbu policiji da u svakom trenutku budu pripremljeni na najbolji način, da nastave da ulažu u opremanje i naoružavanje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se posle večerašnje odluke Rusije da prizna ukrajinske oblasti Donjeck i Lugansk kao nezavisne, kompletna bezbednosna struktura sveta menja.

„Sve što smo znali juče, danas više ne postoji“ rekao je Vučić iz Monaka u intervjuju za TV Pink.

On je istakao je da je zabrinut povodom situacije u Rusiji i Ukrajini i da položaj Srbije nije nimalo lak.

Sve što se danas desilo, dovelo je Srbiju u brojne izazove, kao što su ekonomski, politički i mnogi drugi, rekao je Vučić.

On je rekao da je tokom deset godina na vlasti doživeo mnoge pritiske, uključujući Briselski sporazum i „druge neprijatnosti“, ali da ono što je doživeo poslednja tri dana ukazuje da ozbiljni pritisci tek slede i da „neće biti jednostavno za Srbiju“.

„Danas vidimo da mir više nije nešto što se podrazumeva“ rekao je Vučić i istakao da sada opredeljenost Srbije za mir mora da bude „još snažnija i jača“.

Ocenio je da su mediji u Srbiji „ostrašćeni“ i da je 80 odsto njih na ruskoj strani, a da su preostalih 20 odsto „a piori protiv“.

„Mi svi sebi nanosimo štetu, umesto da pokušamo da budemo mirni, i da se kroz svetsku krizu provučemo bez ogrebotina“, rekao je Vučić.

Počeli pritisci da Srbija uvede sankcije Rusiji

Vučić kaže da su već počeli pritisi da Srbija uvede sankcijr Rusiji, kao i da taj pritisak nije došao od francuskog predsednika Emanuela Makrona, već da je sa njim danas razgovarao o zapadnom Balkanu.

Vučić je za TV Pink izjavio da očekuje veliku krizu i da je napravio grešku „što nije slušao Kineze“ i što Srbija nije nabavljala sirovine, ugalj i naftu čim je Kina to počela da čini.

Predsednik je ponovio da gradjani ne moraju da nabavljaju namirnice jer je država obezbedila mleko u prahu, so, konzerve hrane.

„Srbija ima snažnu ekonomiju i kroz ovu krizu će proći ne lako, ali lakše nego mnogi drugi“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari