Đorđević: Vlast vređa sudije i tužioce, a sad nas ubeđuje da menja Ustav radi nezavisnosti pravosuđa 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO)

U direktnom kontaktu sa građanima, koji često praktikujemo, ćemo objasniti da je referendum 16. januara prilika da građani kažu „ne“ ovakvom načinu donošenja najvažnijih političkih odluka u društvu. Naša kampanja će biti usmerena ka informisanju građana jer ima mnogo razloga da kažu ne – kaže za Danas Biljana Đorđević, članica Malog veća inicijative Ne davimo Beograd.

Refrendumska kampanja ove inicijative za glasanje protiv izmena Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, kaže ona počela je danas, održavanjem konferencije za medije sa koje je poslata jasna poruka da građani treba da izađu na zakazani referendum i glasaju protiv jer njegove izmene neće doprineti nezavisnoti i depolitizaciji sudstva i tužilaštva.

Prema njenim rečima, vlast ne poštuje građane ni kada se donose ustavne promene, ni kada se donose zakoni, ni kada se usvaja niz odluka kojima se duboko zadire u život građana pa se oni siromaše, životna sredina se devastira, a sudije i tužioci se vređaju u skupštini i od strane predsednika dok nas sada ubeđuju da sve ovo rade radi nezavisnosti pravosuđa,

Osim u direktnom kontatu NEMBG će voditi kampanju i na društvenim mrežama.

– Ali ćemo tražiti i da nam javni medijski servisi omoguće jednak pristup kao i strani koja se zalaže za drugačiji odgovor na referendumsko pitanje, jer su oni dužni prema Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi da to omoguće, kao što su dužni i da omoguće ravnopravno i korektno obaveštavanje – ukazuje Đorđević.

Ona ističe i da je RIK bio dužan da u informaciji koju je poslao na adrese građana prikaže različite stavove o ovom pitanju što nije učinio čime je prekršen zakon.

Radomir Lazović, takođe član Malog veća ove inicijative, je na jučerašnjoj konferenciji naveo da predložene promene Ustava ne vode unapređenju u oblasti pravosuđa, da su nedovoljne ili da svesno omogućavaju SNS „održavanje“ uticaja na pravosuđe, te da ne omogućavaju sudijama i tužiocima da odgovorno rade svoj posao, već se samo „stare manipulacije“ menjaju novima.

Lazović je rekao da je bojkot referenduma besmislen jer ne postoji cenzus i dodao da bi takav potez vlast „jedva dočekala“.

Prema njegovim rečima, građani treba da razumeju da manipulacije menjanjem Ustava, na kraju imaju loše posledice u smislu da se omogućava da SNS ima više kontrole nad našim životima i da može lakše da sprovodi projekte kao što su Rio Tinto ili Beograd na vodi.

– Da može lakše da krade javna sredstva, da može da plagira diplome bez posledica, da može da se desi da niko ne odgovara za rušenje u Hercegovačkoj, da mogu da seku šume kao što je plan sa onom na Košutnjaku, da mogu da ignorišu zagađenje vazduha, da mogu da nastave da otimaju našu državu – ukazao je on.

A koordinator Političkog saveta Ne davimo Beograd Đorđe Pavićević izjavio je na konferenciji za medije da niko ne veruje da će se kroz predložene promene Ustava pravosuđe konstituisati kao nezavisna grana vlasti.

On je ocenio da vlast želi da sprovede promene Ustava u tišini i da zato ne radi ni na kakvoj kampanji.

– To je cilj vlasti, da pobere lovorike nakon protesta – da ispadne da je nešto suštinski urađeno i da se ide u susret pridruživanju Evropskoj uniji – zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari