Đorđević: Vučić nije tako dobro primljen u Rusiji kao što tvrdi 1Mlađan Đorđević, foto: Oslobođenje

Aleksandar Vučić je došao u Rusiju isključivo da bi započeo svoju izbornu kampanju. On je prethodnih godina pažljivo gradio predstavu sebe kao velikog rusofila, koju prodaje glasačima u Srbiji, a koja stoji u kontrastu sa onim što stvarno radi, tvrdi Mlađan Đorđević, predsednik udruženja Oslobođenje, koji je na društvenim mrežama objavio da se i sam nalazi u Moskvi.

Đorđević smatra da ono što „Vučić stvarno radi“ jeste „ostvarivanje NATO interesa na Balkanu, često i protiv same Rusije“.  U to Đorđević ubraja  „fabrikovane špijunske afere, prodaju oružja Ukrajini, optužbe da Rusija organizuje proteste u Srbiji, pa čak i potpisivanje Vašingtonskog sporazuma gde se Vučić obavezao da će smanjiti nabavku energenata iz Rusije“, i dodaje da sada „imamo i direktan spor oko izbora novog visokog predstavnika za BiH, koga Moskva ne priznaje, a Vučić ga javno podržava“.

„U Rusiji su sve svesniji toga i dolazi momenat kada će se razobličiti Vučićevo lažno rusofilstvo. I do ove posete nije došlo lako, budući da je Vučić za nju žestoko lobirao i na kraju krajeva molio Sergeja Lavrova na Samitu nesvrstanih, da ga Putin primi pred izbore“, tvrdi Đorđević i ocenjuje da je „razilaženje Rusije i režima u Beogradu oko pitanja Republike Srpske i Kosova i Metohije sve veće“.

„Vučić je popustljiv jer sluša šta mu naređuju Berlin i Vašington, a pritom pokušava da prebaci problem na Moskvu, koja ne menja svoj stav još od kraja ratova u bivšoj Jugoslaviji. Na pitanju Bosne će se vrlo uskoro pokazati ko zaista štiti srpski nacionalni interes, posebno ako se realizuju sastanci zvaničnika Kremlja i nekih drugih balkanskih lidera za koje nam naši moskovski izvori sa kojima sam prethodnih dana razgovarao, tvrde da će se desiti početkom decembra“, navodi Đorđević u pisanoj izjavi za Danas.

On smatra da je „laž“ da je Vučić došao u Rusiju da pregovara o ceni gasa, jer je ona već ranije bila utvrđena, a time se u Rusiji ne bavi predsednik države, već uprave gasnih i naftnih kompanija.

„Ja sam i po dolasku u Moskvu početkom nedelje to najavio: Srbija ima najpovoljniju cenu zbog prodaje NIS, zbog zajedničkih ulaganja u gasnu infrastrukturu i zbog toga što se nalazi na liniji Turskog toka, a to su sve sporazumi koje su napravile prethodne vlasti, a ne Vučić. On pokušava da cenu gasa prikaže kao lični uspeh, a sebe kao spasitelja, ali to jednostavno nije istina“, navodi Đorđević pozivajući se na pisanje „uglednog Komersanta“.

Ovaj list je posetu Vučića prokomentarisao kao snishodljivi pokušaj da povoljnu cenu gasa predstavi kao lični uspeh pred izbore, dodaje predsednik Oslobođenja, navodeći da s druge strane, državne novine Izvestija pišu kako Vučić sve češće negira i nipodaštava značaj rezolucije 1244.

„Glavni razlog njegovog dolaska jeste da bi uslikao selfi sa Putinom. Onda će ga u subotu pokazati na mitingu SNS koji je već zakazan i tempiran da se desi odmah po povratku iz Rusije. Dovešće desetine hiljada ucenjenih i popisanih ljudi u beogradsku Arenu da bi se Vučić hvalio prijateljstvom sa Putinom“, kaže Đorđević.

Opozicija gleda u pogrešnom pravcu

„Ovih nekoliko dana koliko sam u Rusiji, kroz razgovore sa političkim i društvenim akterima, postalo je kristalno jasno da su odnosi dve zemlje sve gori upravo zbog postupanja režima u Beogradu, a da će to uskoro i izaći na videlo. Putin je svestan šta Vučić radi i Vučićev pad počeće upravo u Moskvi, kada više ne bude održiv balans između lažnog rusofilstva i ispunjavanja naredbi Berlina i Vašingtona. Opozicija u Srbiji nažalost ovo ne vidi i ne čini ništa kako bi napravila sebi prostor u Rusiji, već gledaju isključivo u pravcu zapada, iako se zapad Vučića neće odreći tako lako – radi se o njihovom najposlušnijem učeniku, koji ispunjava sve što mu narede“, tvrdi Mlađan Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari