Đorđo Žujović: Delovalo je kao da je Šešelj država 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Niko me nije pozvao da dam izjavu u vezi sa samim slučaja, niko iz policije i tužilaštva me nije kontaktirao.

Veći poraz od toga što policija nije odmah reagovala je za mene to što oni koji treba da osude ovakve stvari su ćutali i ćute. Jedna od prvih stvari koje sam naučio u životu je pitanje solidarnosti. Tako sam vaspitavan. Da drugom pomognem u nevolji i solidarišem se kad neko ima problem. Nikada nisam pitao koliko dobijam bilo čega kada za neku stvar reagujem, ali sam se uvek pitao koliko gubim ako ne stanem u zaštitu nekoga ko je ugrožen. Možda je to ćutanje zbog toga što nisam deo nikakvog klana, ni u vlasti ni u opoziciji, i što sam samo normalan čovek koji na ludilo reaguje i ne pita za cenu. Takvi su i moji prijatelji koji su bili taj dan sa mnom, kaže za Danas Đorđo Žujović, član Predsedništva Liberalno-demokratske partije. Žujovića su u nedelju pristalice Srpske radikalne stranke napale u selu Jarak nadomak Hrtkovaca, gde je osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj imao skup. Žujović je sa nekolicinom pripadnika LDP raširio transparent na kojem je pisalo „Šešelj ratni zločinac“, nakon čega su ih pristalice radikala napale, pri čemu je Žujović dobio nekoliko udaraca u glavu.

* Državni funkcioneri pa ni nadležni organi dok razgovaramo nisu reagovali na otvorene pretnje smrću Nikole Šešelja upućene vama. Očekujete li ikakvu reakciju i zaštitu države?

– Nisu reagovali. To za njih kao da se nije desilo. Nikola Šešelj je funkcioner opštine Novi Beograd, koju vodi zajedno sa Aleksandrom Šapićem, i to takođe treba imati u vidu, jer je ovo pretnja od strane nekoga ko ima jednu vrstu vlasti u ovoj zemlji. Uopšte se ne bojim takvih ljudi, koji su dokazane kukavice. Ne očekujem zaštitu države, ali ću biti prinuđen da u skladu sa svojim pravima delujem na te pretnje, najviše zbog svog okruženja, ljudi koji su bili taj dan sa mnom, i onima kojima se to slično može desiti u budućnosti.

* Da li je Šešelj uspeo u svojoj zamisli s obzirom na to da nije ušao u Hrtkovce, ali je skup održan u Jarku, nedaleko od njih?

– Zavisi iz kojeg se ugla ocenjuje uspeh onoga što je Šešelj uradio u nedelju. Iz njegovog i ugla onih koji ga podržavaju, verovatno misle da su demonstrirali nekakvu moć i uplašili nekoga. Iz moga ugla, ono je delovalo kao otužna predstava političkog klovna, koji vodi svoje pristalice po Vojvodini, prisećajući se kako je nekada bio moćan i veliki. Međutim, i tad i sad, on je samo strašilo koje plaši normalne ljude, u nadi da na politici straha opstane u javnom životu.

* Država je zabranila skupove u Hrtkovcima, ali nije reagovala u Jarku. Zašto? Da li se Vučić i zašto plaši Šešelja pa se dopušta da on javno na svakom mestu, čak i unutar državnih institucija, govori šta mu se prohte?

– Ne znam kada su radikali uopšte dobili dozvolu da u Jarku prave skup i uznemiravaju ljude koji tamo žive. Ta razularena gomila bauljala je jednim selom predvođena Šešeljem, koji nije stigao do Hrtkovaca, ali je delovalo kao da je on taj dan država, sa sve stolicom sa koje izdaje komande. Nisu postojali nikakvi zabranjeni skupovi u množini, i to je zamena teze koja se potura od strane pojedinaca, već je postojao samo jedan zabranjen skup radikala i najavljeno organizovanje građana, s druge strane, da sprečimo tu sramotu i poniženje. Pogrešno je izjednačavati skup osuđenog ratnog zločinca i odgovore građana, a to je neko hteo da učini i predstavi nas jednakim.

* Kako ocenjujete ponašanje LSV-a i DS-a koji su zakasnili u Jarak sve čekajući potvrdu da će se Šešelj zaista tamo pojaviti? Da li je sprečavanje većih incidenata dovoljno dobro opravdanje?

– Iskreno, pre više od deceniju, kada su radikali u originalnom sastavu pokušavali da preimenuju Bulevar Zorana Đinđića u Bulevar Ratka Mladića, znao sam ko će se pojaviti tamo da ih spreči. Tako da ni u nedelju uopšte nisam imao dilemu ko će se tamo pojaviti i pokazati da se normalna Srbija ne brani tvitom, nego aktivnošću koja iziskuje lično angažovanje. Dovoljno je da to kažem, razumeli su me svi.

Ćuti ova zemlja dugo o zločinima

* Kako vidite to što su glasovi koji podsećaju na ratnozločinačko huškanje Šešelja na 6. maj dosta nečujni široj javnosti proteklih godina, a sada se o tome dugo pričalo i polemisalo samo zahvaljujući tome što je Šešelj rešio da svoj zločin ponovi?

– Ćuti ova zemlja dugo o Šešelju, zločinima, prošlosti. Ćutala je kada su takvi kao Šešelj i on sam zagorčavali živote ljudima koji vode LDP, našim aktivistima, građanima koji se bore na svaki mogući način od zla. Posledica toga je ovaj politički mulj i Šešelj koji u njemu pliva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari