Đukanović: Korisno je videti kako se razmišlja u Alijansi 1Foto: twitter

Nemam šta da menjam, moj stav o NATO je jasan, ali jako je zanimljivo prisustvovati ovakvim skupovima, videti kako sve to funkcioniše iznutra, o čemu se razmišlja – ističe za Danas Vladimir Đukanović, poslanik SNS i član delegacije Skupštine Srbije.

Koja je prisustvovala na redovnom jesenjem zasedanju parlamentarne skupštine NATO u Istanbulu. Đukanović je to rekao u odgovoru na pitanje Danasa otkud interesovanje za članstvo u stalnoj delegaciji Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini NATO, s obzirom na njegovu izrazito anti-NATO i prorusku političku orijentaciju. Članovi delegacije postavili su svoje fotografije sa NATO skupa na društvene mreže.

Vladimir Đukanović za naš list dodaje da nije jedini anti-NATO raspoložen na ovakvim zasedanjima NATO, odnosno da tu „sede i drugi koji se oštro protive NATO integracijama“.

– Ovo je kao neka vrsta pričaonice. Usvajaju se rezolucije, razgovara se i debatuje o raznim pitanjima… Ovo je jako korisno iskustvo – zaključuje Đukanović za Danas.

Inače, sastav delegacije Narodne skupštine Srbije, koja je prisustvovala na redovnom jesenjem zasedanju parlamentarne skupštine NATO u Istanbulu, u većini čine poslanici Skupštine Srbije sa izrazito anti-NATO i proruskom orijentacijom. Osim Vladimira Đukanovića, u Istanbulu je bila i Nataša Jovanović, poslanica Srpske radikalne stranke, a uz njih su Srbiju predstavljali i Dragan Šormaz, takođe, iz SNS, potom njegov stranački kolega Zoran Dragišić, kao i poslanica pokreta Dosta je bilo Jasmina Nikolić.

U stalnoj delegaciji Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini NATO ne nalazi se nijedan poslanik takozvane proevropske opozicije, a članovi su poslanici „radikala“, Socijalističke partije Srbije, vladajuće SNS uz koju je i SDPS Rasima LJajića, kao i pokret Dosta je bilo.

Na pitanje kako komentariše sastav ove skupštinske delegacije kao i one koja je otputovala u Istanbul na redovno jesenje zasedanje parlamentarne skupštine NATO, Žarko Korać, samostalni poslanik na listi Liberalno-demokratske partije, ističe za Danas da taj „fenomen“ tumači kao „ogromnu inferiornost tih ljudi“.

– Oni su tražili učešće u delegaciji da vide „neprijatelja“ izbliza i valjda da mu nešto „odbruse“, mada je moje iskustvo da su na takvim velikim skupovima manji od makovog zrna. Plaše se svoje senke – ističe Korać za naš list.

On podseća da je „tako svojevremeno Tomislav Nikolić kao poslanik Srpske napredne stranke otišao na skup u Evropski parlament sa majicom na kojoj je bila slika Šešelja.

– A kada ga je opomenuo predsedavajući da će ga izbaciti, brže-bolje je obukao sako preko – kaže Korać

On smatra da njihovo prisustvo na događajima NATO ima veze sa rejtingom.

– Znaju oni odlično gde su i tamo idu da bi kada se vrate, mogli da pljuju takve skupove dižući sebi rejting kod neobrazovanih birača – zaključuje Žarko Korać za Danas.

Premijer Srbije danas u sedištu NATO

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće danas u sedištu NATO u Briselu sa generalnim sekretarom te organizacije Jensom Stoltenbergom. Kako prenosi sajt Sputnjik saopštenje Alijanse, Vučić će se sastati i sa predstavnicima Severnoatlantskog saveta.

Ranije su iz NATO-a poručili da pozdravljaju produbljivanje političkog dijaloga i praktične saradnje sa Srbijom na pitanjima od zajedničkog interesa. „Mi u potpunosti poštujemo politiku neutralnosti Srbije i pridajemo veliki značaj pravu svake suverene zemlje da sama donosi svoje odluke“, navedeno je u saopštenju koje je iz briselskog sedišta NATO-a prosleđeno prošlog meseca Tanjugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari