Đurđević Stamenkovski i Bakić u klinču u „Utisku nedelje“: "Koliko razumem vaš suprug je bio glavni i odgovorni za propast ujedinjenog nastupa desničarske koalicije" 1Foto: Printscreen / Nova S

Natpisi na Tviteru o tome kako je državotvorna opozicija prikupila potpise je „na nivou trača“, navela je u emisiji „Utisak nedelje“ predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski.

Ona je pozvala je sve koji imaju bilo kakvu dilemu i ukoliko smatraju da je prikupljanje potpisa državotvorne opozicije bilo neregularno da ulože žalbu.

Direktor pokreta Kreni-Promeni Savo Manojlović rekao je da je video da se njihovi potpisi skupljaju na petnaest lokacija, a da prosečni notar može da sakupi maksimalno 300 potpisa, dok je sociolog Jovo Bakić konstatovao da bi bilo dobro da se provere potpisi SNS-u, SRS-u, kao i koaliciji Dveri i Zavetnika, te da ga ne bi začudilio da bude bar nekoliko stotina, ako ne i nekoliko hiljada istih potpisa, prenosi Nova.rs.

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski navodi da je motivacija birača koji podržavaju državotvorne snage na visokom nivou, te da su ove stranke potpise prikupile za jedan dan, a da su drugi dan samo sortirali potpise.

„Za parlamentarne stranke koje imaju strukturu u Srbiji je to rutinska stvar. I zaista je bespredmetno i besmisleno oko toga pravimo pompu s obzirom da mi imamo iskustva u izbornim ciklusima. Interesantno je da stranke koje već šest meseci insistiraju na izborima, ispada da su ih iznenadili kao putare sneg u decembru“, ocenila je Stamenkovski.

Predsednica Zavetnika kaže da je neozbiljno to da neko pretenduje da se bavi politikom a da ne može da organizuje notara, te da su natpisi na Tviteru o tome kako je državotvorna opozicija prikupila potpise „na nivou trača“.

„Ono što mene zanima kao građanima i kao nekog ko je prikupljao potpise za narodnu inicijativu, ja sam gledao i posmatrao gde je to oglašavano na društvenim mrežama i nisam video pozive. Video sam petnaest lokacija na kojima se potpisi skupljaju, prosečni notar može da sakupi 200 potpisa, maksimalno 300. Da kažemo da je to 250 puta petnaest mesta, to je oko 3.750 potpisa, osim ako niste imali mnogo više notara, meni to izaziva sumnju“, rekao je direktor pokreta Kreni-Promeni Savo Manojlović.

Stamenkovski je na ovo odgovorila da se stvorila praksa da ono što nije objavljeno na društvenim mrežama se nije dogodilo.

„Vi znate da kada imate strukturu opštinskih i gradskih odbora, oglašavanje na mrežama neće naročito doprineti mobilizaciji i odzivu ljudi. Naša stranka i Dveri imaju bazu svojih članova, aktivista i simpatizera. Pogledajte strukturu potpisnika liste i vidite na koliko mesta su prikupljeni potpisi i ko ih je overio. Tačno je da ne može preko 300 potpisa, ali mi smo ih skupljali na preko 80 mesta“, objasnila je Đurđević Stamenkovski i dodala da su birači državotvorne opozicije sada najmotivisaniji.

Đurđević Stamenkovski je pozvala sve koji imaju bilo kakvu dilemu i ukoliko smatraju da je prikupljanje njihovih potpisa bilo neregularno da ulože žalbu.

Profesor Jovo Bakić naveo je da bi bilo dobro da se provere potpisi SNS-u, SRS-u, kao i koaliciji Dveri i Zavetnika.

„Ne bi me začudilio da bude bar nekoliko stotina, ako ne i nekoliko hiljada istih potpisa. Dobro bi bilo da se to proveri, dugo živimo u Srbiji. Koliko razumem, vaš suprug je bio glavni i odgovorni za propast ujedinjenog nastupa desničarske koalicije. Šta ga je vodilo da to minira? Logično bi bilo da ujedinjena desničarska opozicija ima više mogućnosti za pobedu, nego ako ide u tri, četiri kolone“, naveo je Bakić.

Stamenkoviski je odgovorila da „nije postojao dogovor i nije imalo šta da se sruši“.

„Postojala je volja, kod nas je ona bila neupitna i kontinuirana, i kod Zavetnika i kod Dveri. Kolega Jovanović (Miloš) je insistirao da se mi po svaku cenu obavežemo da ćemo učestvovati u koaliciji sa strankama levice, mi smo izneli zadršku“, odgovorila je Stamenkovski.

„Svaki izbori su odsudni i ono što treba da bude poruka glasačima jeste da izađu i glasaju protiv režima Aleksandra Vučića, odnosno za neku od stranaka opozicije. Da bi glasači izašli mora da postoji plan kako će se to desiti i određena strategija. U Srbiji postoje dva najveća problema, prvi je režim SNS, drugi je režim SNS i kada to budemo rešili možemo dalje“, rekao je Manojlović.

Ovo je režim koji je u potpunosti uništio ustavni poredak, smatra on.

„O kakvim evropskim vrednostima i slobodi medija pričamo ako su protivzakonito frekvencije dobili Pink i Hepi. O kakvim socijalnim pravima možemo da pričamo ako Vlada može da imenuje seksualnog napasnika, osuđenog, Jutku kao člana privremenog organa u Brusu. Ili, o kakvim nacionalnim interesima možemo da pričamo ako je jedanaest odsto Srba raseljeno u poslednjih šest meseci sa KiM i kada su tri mladića izvedena na streljanje, a oni koji su ih dole poslali se vratili u svoje vile na Dedinju“, naveo je Manojlović.

Profesor Jovo Bakić je rekao da se boji da je Srbija temeljno uništena i da je to bila i pre „dolaska nepomenika“.

„Posle nepomenika nema šta da ostane i to se vidi i po izgledu opozicije. Ona je jadna, ujedinjena, razjedinjena – ona je jadna. Glasaću protiv režima, ali ću verovatno glasati za opciju u kojoj ima spavača, preletača, a bojim se da ih u svakoj opozicionoj opciji ima“, rekao je Bakić.

Ako čovek ostane kući, to znači da režim svakako nastavlja svoju potpuno užasnu ulogu, navodi profesor.

„Ovako ako izađete, bar možete da kažete – uradio sam najviše što u ovom trenutku mogu. I oni koji ne izađu, ne znači da greše, jer ovde stvari mogu da idu različitom brzinom i to zavisi, nažalost, od međunarodnog činioca. Mi odavno jesmo jedna tužna kolonija i ovde ambasadori određuju ministre u Vladi, ovde ljudi koji su na čelu velikih sila određuju ko će biti čelnici bezbednosnih službi, ko će biti predsednici vlade. I dobro je da znamo šta je naša početna pozicija – kolonija“, istakao je Bakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari