Đurđević Stamenkovski: Odbacivanje francusko-nemačkog plana kao aršin za sve postizborne koalicije 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednica stranke Zavetnici i jedna od nosilaca liste „Nacionalno okupljanje“ Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je večeras da ta koalicija odbacivanje francusko-nemačkog plana postavlja kao arišin za sve postizborne koalicije i da ih to razlikuje od drugih srodnih političkih stranaka.

„Ne postoji mogućnost da naša politička opcija paktira sa nekim ko će primenjivati francusko-nemački plan, ili ko će uvoditi sankcije našim strateškim partnerima“, rekla je Đurđević Stamenkovski za RTS 2.

Dodala je da ne misli da ta koalicija polaže „ekskluzivno pravo na patriotizam“ i da je raduje što je „Nacionalno okupljanje“ uspelo da natera kolege iz drugih političkih opcija da se jasno odrede prema francusko-nemačkom planu.

„I oni to čine, doduše, u završnici kampanje. Srbija se ne brani 10 dana pred izbore“, naglasila je Đurđević Stamenkovski, koja je i predsednica stranke Zavetnici.

Prema njenim rečima, određeni „politički tabori“ pokušavaju da građanima sugerišu da 17. decembra Srbija bira između aktuelne i bivše vlasti.

„Mi tvrdimo upravo suprotno. Srbija ne bira na ovim izborima između političkih predstavnika koji su danas na vlasti, i onih koji su to nekada bili. Srbija bira između Ustava i ultimatuma, Srbija bira između svoje države i svog suvereniteta i EU koja nam nameće zahteve koji nisu ispostavljeni nijednoj suverenoj državi sveta“, kazala je Đurđević Stamenkovski.

Ona je rekla i da će ta koalicija tražiti „izmenu krivičnog zakonika, da nema zastarelosti krivičnog dela korupcije“, i da neće biti prodaje EPS-a i Telekoma.

Istakla je da se protivi članstvu u Evropskoj uniji, za koje je navela da „nije ono što je nekada bilo“, već da se zalaže za to da Srbija zatraži „status posmatrača“ u BRIKS-u, odnosno ekonomskom savezništvu između Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.

Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je da je formiranjem liste „Nacionalno okupljanje“ načinjen važan iskorak ka ukrupnjavanju i ujedinjavanju patriotske opozicije u Srbiji.

Ocenio je da je to najjača izborna lista na desnoj strani političkog spektra i da je to verovatno razlog zbog kog su „zabranjeni na televizijama sa nacionalnom frekvencijom“.

„Ni Milica Đurđević Stamenkovski, ni ja, nismo gostovali za ovih mesec dana izborne kampanje ni na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom, ne računajući javni servis. Ni na Pinku, ni na Hepiju, ni na Prvoj, ni na B92″, kazao je Obradović, koji je i predsednik pokreta Dveri.

On je ocenio da su „zabranjeni“ jer su alternativa i sadašnjoj i bivšoj vlasti i jer imaju ozbiljan program „koji danas pobeđuje širom Evrope“.

„Zabranjeni smo što rušimo plan američkog ambasadora (Kristofera) Hila da nakon ovih izbora na vlast dođe koalicija Vučića i Đilasa, koja će nastaviti primenu francusko-nemačkog plana i uvesti sankcije Rusiji. Naša politika je suprotna toj politici probriselske vlasti i probriselske opozicije“, naveo je Obradović.

Govoreći o dosadašnjoj politici o Kosovu, Obradović je rekao da bi sve promenio, a da o tome kakav je odnos vlasti prema tom pitanju govori podatak da se „trećina Srba iselila“ sa Kosova, za vreme aktuelne vlasti.

Obradović je rekao da Srbija mora da ima posebno tužilaštvo za visoku korupciju, i da se ispitaju svi lažni doktorati i diplome, kao i da mora da se donese zakon o poreklu imovine.

On je kazao da manji porez na zaradu i imovinu treba da ima svako ko stupi u brak i ko dobije dete, a da socijalnu penziju treba da dobije 150.000 starijih sugrađana, koji nemaju nikakva primanja, i da se zalaže da se obezede besplatni vaučeri za najugroženije kategorije stanovništva, za kupovinu domaće robe.

Govoreći o programu koalicije „Nacionalno okupljanje“, Obradović je istakao da „porodilišta treba da budu kao hoteli sa pet zvezdica“, uz smanjenje „akušerskog nasilja“, a da će mladi dobiti podršku za kupovinu prve nekretnine.

Istakao je da se ta koalicija zalaže da nedelja bude neradni dan i u privatnom sektoru, i da budu garantovane otkupne cene domaćim poljoprivrednim proizvodima.

Obradović je rekao i da Srbija treba da ima domaću razvojnu banku, kao i da treba osnovati „i izvoznu i poljoprivrednu banku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari