Đurić o presudi Todosijeviću: Ne možete sprečiti Srbiju da brani istinu 1Foto: N1

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas povodom slučaja Ivana Todosijevića da niko ne može da spreči Srbiju, njene zvaničnike i građane da brane istinu.

Todosijević je na Kosovu osuđen na dve godine zatvora zbog toga što je na ceremoniji povodom 20. godišnjice bombardovanja kazao da je „slučaj Račak izmišljen“.

Đurić je u pisanoj izjavi naveo da su „Helena Ranta i finski tim patologa nakon uvida u činjenično stanje rekli isto što i Todosijević“, a da je haški tribunal odbacio „optužbe protiv predsednika SRJ Slobodana Miloševića i svih naših generala za taj slučaj, te da je izbacio iz upotrebe termin ‘masakr’ u Račku“.

„Ispada da je prva presuda za Račak doneta u slučaju Ivana Todosijevića“, dodao je Đurić.

U selu Račak, u opštini Štimlje ubijeno je 45 ljudi, medju kojima i dve žene, dvanaestogodišnji dečak i nekoliko staraca.

Poginulo je i desetak pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji su se sukobili sa policijom. Nijedan srpski policajac nije poginuo tokom sukoba.

Sa druge strane, tadašnja vlast u Srbiji tvrdila je da su svi ubijeni bili pripadnici OVK i da su poginuli u oružanim borbama sa snagama bezbednosti.

Nedoumice o tom događaju se uglavnom odnose na broj lica ubijenih „po kratkom postupku“ u odnosu na one koji su poginuli u borbi.

Prema izveštajima Hjuman rajts voča, OEBS-a i Haškog tribunala, događaji u Račku karakterisani su kao masakr albanskih civila koji su izvršile srpske snage.

Savet bezbednosti UN je osudio masakr kosovskih Albanaca u Račku, što je izazvalo preokret u odnosu međunarodne zajednice prema ratu na Kosovu i dovelo do intervencije NATO-a iste godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari