Đurić pratioce na Tviteru redovno obaveštava o svojim aktivnostima 1Foto: markodjuric/twitter

Ambasador Srbije u Vašingtonu, potpredsednik Srpske napredne stranke i bivši direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić od početka svog mandata u diplomatskom poslanstvu vrlo je aktivan na društvenoj mreži Tviter, gde ima više od 28,5 hiljada pratilaca.

On redovno postavlja objave o svojim aktivnostima, ali i fotografije „našeg diplomatskog tima“ prilikom dolaska nadređenog ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića u NJujork na sednicu Saveta bezbednosti UN.

Sudeći prema postovima i objavama međutim, Đurić ima samostalnost u radu i nastupu, kakva nije uobičajena za „obične“ diplomatske predstavnike Srbije. Za njih važi, ili je barem dosad važilo pravilo, da svoje aktivnosti moraju da koordiniraju sa MSP, uključujući i pojave u medijima i na društvenim mrežama, što u Đurićevom slučaju očigledno ne važi.

Među objavama su i fotografije sa panela na američkim univerzitetima, upisivanje u knjigu žalosti povodom smrti bivšeg američkog državnog sekretara Kolina Paulea, i drugi neformalniji „postovi“. U diplomatskim krugovima u Beogradu se tvrdi da se Đurić prilično dobro snašao u Americi i Vašingtonu,  i da za vlast „odrađuje“ veliki lobistički deo posla u pridobijanju podrške kod ključnih kongresmena.

Nakon što je u Njujorku svetski priznatoj umetnici koja se bavi performansom Marini Abramović u ime predsednika republike Aleksandra Vučića uručio Zlatnu medalju za zasluge, a povodom 140. godišnjice diplomatskih odnosa SAD i Srbije, Đurić je pažnju na sebe skrenuo, prema ocenama sa društvenih mreža, time što nije vezao leptir mašnu onako kako bi trebalo. Prema objašnjenjima koja su se mogla pročitati, traka leptir mašne trebala bi da bude sakrivena ispod kragne, dok ju je ambasador u Vašingtonu zavezao preko.

Ambasador Đurić odgovorio je na Tviteru na pomenute kritike.

– Počastvovan sam, i pomalo zabavljen time što je na tajkunskim portalima posle rolke problem postala i leptir mašna. Čovek bi zaista očekivao da sa 619 miliona evra neko zna kako se vezuje leptir mašna, kad se i mi ostali snalazimo – poručio je Đurić.

Posle kritika, Đurić nije odustao od nošenja leptir mašne, koju i dalje vezuje na isti način. Prema objavama sa njegovog Tviter profila, Đurić je u ponedeljak boravio u ostrvskoj državi Antigva i Barbuda, odakle je postavio „selfi“ sa dugom u pozadini i sledećim opisom.

– Dobar znak budućeg prijateljstva i saradnje Srbije sa Antigvom i Barbudom pojavio se danas u vidu duge, neposredno pre nego što sam generalnom guverneru Vilijamsu predao akreditive kao prvi ambasador Srbije u ovoj karipskoj državi – napisao je Đurić sa plaže, obučen u smoking sa leptir mašnom.

Isto odeven, Đurić je predao akreditivno pismo Rodniju Vilijamsu, generalnom guverneru Antigve i Barbude, i postavio sliku na svoj profil.

– Predajući akreditivno pismo Rodniju Vilijamsu, generalnom guverneru Antigve i Barbude, postao sam prvi opunomoćeni ambasador Republike Srbije u ovoj divnoj zemlji na nerezidencijalnoj osnovi – naveo je Đurić na Tviteru.

On se susreo i sa ministrom spoljnih poslova pomenute ostrvske zemlje Četom Grinom, kome je poklonio roman nobelovca Ive Andrića „Na Drini ćuprija“.

Marko Đurić „pokriva“ karipske države na nerezidencijalnoj osnovi.

Tako je u junu na Tviteru objavio da je akreditivna pisma predsedniku Republike Kolumbije Ivanu Dukeu predao na ceremoniji u predsedničkoj Palati Narinjo u Bogoti. Đurić je tom prilikom izrazio zadovoljstvo dobrim stanjem bilateralnih odnosa, kao i saradnjom u multilateralnim forumima poput Organizacije američkih država i Asocijacije država Kariba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari