Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić juče je u Briselu razgovarao sa zvaničnicima EU o nastavku političkog dijaloga Beograda i Prištine i sprovođenju dosad postignutih briselskih dogovora. Đurić je, kako je najavljeno, trebalo da traži da se politički pregovori na nivou dvojice premijera nastave što pre i da kao teme za nastavak dijaloga kandiduje status i imovinu SPC, pitanje opšte imovine na KiM i otvaranje aviolinije između Beograda i Prištine.

On bi danas trebalo da se sastane sa ambasadorima više članica EU u Briselu kako bi ih upoznao sa briselskim dijalogom i aktuelnom situacijom na KiM. Na tehničkom nivou juče i danas Beograd i Priština u Briselu razgovaraju o slobodi kretanja, posebno o registarskim tablicama, koje su ponovo postale problem posle stupanja na snagu dogovora o osiguranju motornih vozila, kao i o međusobnom priznavanju univerzitetskih diploma, katastarskim knjigama i radu kancelarija oficira za vezu.

Odložena Vučićeva poseta Kosovu

Poseta KiM premijera Srbije Aleksandra Vučića, planirana za 4. i 5. oktobar, odlaže se do daljeg, nezvanično saznaje Danas u viskom vladinim izvorima. Vučić bi, kako se planira, trebalo da poseti deset većinski srpskih opština u južnoj pokrajini. Kao razlog odlaganja posete nezvanično se navodi komplikovana politička situacija u regionu, a spekuliše se i o (ne)raspoloženju Srba na KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari