-Rusija će razmotriti tehničke detalje zahteva Srbije o nabavci naoružanja i sistema protivvazdušne odbrane S300, poručio je zamenik premijera Ruske Federacije Dmitrij Rogozin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Rogozin, koji boravi u višednevnoj poseti Srbij,istakao je da će Moskva obezbediti „direktnu podršku savezniku na Balkanu“.

Govoreći o vojnoj saradnji, Rogozin je ocenio da Srbiji učešće u NATO ne bi obezbedilo dodatnu bezbednost i dodao da sada ne bi video srušene zgrade u Beogradu da je Srbija 1999.godine imala raketni sistem S-300.On je poklonio premijeru Vučiću maketu ovog sistema.

Ruski zvaničnik je kazao da se Kremlj ne meša u bezbednosna pitanja Srbije koja „ima pravo da nabavlja visoko efikasno neofanzivno naoružanje“. Upitan da li Srbija na evropskom putu može imati problema zbog saradnje sa Rusijom, budući da je Brisel uveo sankcijeMoskvi, Rogozin je konstatovao da i zemlje Unije ukidaju sankcije tamo gde im odgovara, a sprovode ih tamo gde „uopšte nemaju interes“. „Mislim da nema opasnosti za Srbiju, ili za evropski izbor Srbije“, poručio je.

Rogozin je istakao i da postoji prostor za unapređenje saradnje u poljoprivredi između Rusije i Srbije,kao i da se 1. januara „otvorio prostor za saradnju“ i u građevinatstvu. On je izrazio nadu da bi saradnja takođe mogla da se proširi na proizvodnju auto-delova, koji su se do sada proizvodili u Turskoj.

Premijer Vučić je kazao da Srbija radi na jačanju vojnih kapaciteta, uz opasku da ta država „neće sasvim sigurno biti žrtva ničije agresije i laka meta“.“Ja nisam nervozan nego zabrinut. Balističke rakete i lansirane rampe koje su planirane da se nabave u Hrvatskoj imaju domet od 300 i 350 kilometara“, naveo je on.

Istakavši da su sve zemlje u okruženju članice NATO, a samo je Srbija vojno neutralna, Vučić je kazao da ne vidi potrebu za nabavkom ofanzivnog oružja. „Srbija neće biti žrtva bilo čije agresije i laka meta. Kao što je govorio pokojni Broz – živimo kao da će sto godina biti mira, ali pripremamo se kao da će nas neko napasti sutra“, naglasio je. Navodeći da je s Rogozinom razgovarao o vojno-tehničkoj saradnji, premijer je istakaoda želi da poruči nekim analitičarima, koji tvrde da država obmanjuje javnost, „da Srbija pre svega radi na jačanju sopstvenih kapaciteta“. Vučić je takođe ponovio da Srbija „ispunjava sve obaveze na evropskom putu, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji“.

Vladislav Jovanović, bivši šef srpske diplomatije, komentariše za Danas da izjave srpskog premijera o saradnji sa Rusijom odražavaju „profilisani srednji kurs u spoljnoj politici Srbiji“, kao i da je takvo ponašanje u aktuelnim okolnostima „jedino moguće“.

– Pitanje je da li će biti moguće da Srbija u narednim godinama, kako se bude približavala članstvu u EU, održi ravnotežu u odnosima sa Istokom i Zapadom, ali zasad je to najbolji mogući put. Dolazak Rogozina je izuzetno važan ako imamo na umu činjenicu da je on čovek „broj dva“ ili „broj tri“ u ruskoj politici, te da predsednik Vladimir Putin ima izuzetno veliko poverenje u njega, kada je reč o modernizaciji i usavršavanju ruske tehnike. Dakle, njegova poseta predstavlja i simboltežnji „srpskog broda“ da, uprkos teškoćama s kojima se suočava na svom putu, ne skrene suviše ni u pravcu Zapada ni Moskve, što je veoma značajno jer se nedavno sticao utisak da jačanjem ugovora o Partnerstvu sa mir sa NATO skrećemo u pravcu Alijanse – smatra Jovanović.

Nikolić: Nećemo ratovati protiv Hrvata

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je u razgovoru sa Dmitrijem Rogozinom da Srbija neće tražiti ustupke od Rusije, kao što neće ratovati sa Hrvatskom ili NATO, saopštila je Nikolićevapres služba. „Sigurno nećemo ratovati protiv Hrvatske, a pogotovo bi bio besmislen rat Srbije protiv NATO. Srbija neće uložiti ogroman novac na rakete kojima bismo gađali Hrvatsku“, rekao je predsednik.


Dmitrij Rogozin rekao je u razgovoru sa Nikolićem da će u najkraćem mogućem roku ispuniti nalog predsednikaVladimira Putina da detaljno ispita i predloži šta je Srbiji potrebno, prenela je Nikolićeva pres služba. Rogozin je informisao Nikolića o stanju u ruskoj vojsci i pružio uveravanja da se 1999, kada Rusija nije bila u stanju da pomogne Srbiji, nikada neće ponoviti. „Mi pažljivo pratimo situaciju u regionu. Sada se osećamo mnogo sigurnije nego pre, a to je zato što nam je porasla vojna moć. Mislim da je i Srbiji potrebna vojna snaga“ zaključio je Rogozin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari