"Dobar deo opština u ovom delu Srema vode kriminalci": Bulatović i Adamović povodom slučaja roditelja iz Pećinaca 1foto: Medija centar; Printscreen/YouTube/Radoslav Adamović;

Roditelji iz Pećinaca protestvovali su jer su im deca ostala bez mesta u vrtiću, kako kažu, jer su članovi njihovih porodica simpatizeri ili članovi DS koji su učestvovali u protestima poljoprivrednika, što je za naše sagovornike pokazatelj odnosa vlasti prema poljoprivrednicima, ali i smatraju da je do problema došlo ne samo zbog protesta.

Narodni poslanik Stranke slobode i pravde i predsednik Skupštinskog odbora za poljoprivredu Dejan Bulatović navodi za Danas da poljoprivrednici na žalost i ovo moraju da trpe u Srbiji.

– Taj sramni čin pokazuje odnos ove vlasti prema poljoprivrednicima, ovo jeste svojevrsna odmazda prema svim onim poljoprivrednicima koji su bili na protestima i blokadama traktorima širom Srbije, kaže Bulatović.

Roditelji za novonastalu situaciju optužuju poverenika Srpske napredne stranke za Pećince Milorada Pantića Lukija, koji je, kako za N1 tvrde svedoci koji su želeli da ostanu anonimni, direktorki predškolske ustanove u tom mestu i dostavio spisak dece koja bi trebalo da budu ispisana.

“Znam da se takve stvari dešavaju er dobro znam da dobar deo opština u ovom delu Srema vode kriminalci, neki i višestruko krivično gonjeni.Verujem da ima problema ali mislim da do ovoga nije došlo samo zbog protesta. Problem sa vrtićem ima rodbina i prijatelji ljudi koji su podržali protest, a članovi su nekih opozicionih stranaka. Određeni vlastodršci ne mogu da prihvate kritike jer su navikli na klimoglavce pa se na ovaj način svete”, kaže za Danas Radoslav Adamović, jedan od vođa protesta poljoprivrednika.

Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja, upitana da komentariše tvrdnje roditelja podseća šta je kažnjivo po zakonima Srbije.

“Zakonom o osnova sistema vaspitanja i obrazovanja u Srbiji zabranjeno je i kažnjivo stranačko delovanje, samim tim ne može biti osnov za upis ili ispis deteta. S obzirom da ne posedujemo valjane informacije, kao ni sadržaje ugovora o pružanju usluge korisnicima od strane predškolske ustanove, niti je u pitanju povreda prava zaposlenih naših članova, Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije se uzdržava od komentara”, navodi Jovanovićeva.

A Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga, kaže da je aposlutno ubeđen da je reč o revanšizmu lokalnih moćnika Srpske napredne stranke u Pećincima prema roditeljima koji su učestvovali u protestima poljoprivrednika ili su opoziciono angažovnani.

“Nije to jedini slučaj da se aktuelna vlast na takav u potpunosti neprihvatljiv način odnosi prema svojim političkim neistomišljenicima. To se u Srbiji dešavalo i ranije, odnosno deca su ostajala bez mesta u vrtiću jer im je jedan od roditelja politički aktivan kao opozicionar. Kažnjavati decu zbog toga što su im roditelji učestvovali na protestu poljoprivrednika tako što neće biti primljena u vrtić pod nemuštim objašnjenjima je potpuno bezočno i drsko. Zato bi svi građani Pećinaca trebalo da izađu na protest i iskažu svoje nezadovoljstvo protiv takvog ponašanja lokalnih moćnika na vlasti u toj opštini”, smatra Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari